Delen

Hoe rijd ik met de auto in het stadscentrum?

Grote Markt bereiken

 

Grote Markt

Vanuit de Rechtestraat/Vismarkt kan het verkeer voor 11 uur en na 18 uur over de Grote Markt naar de Lisperstraat en Antwerpsestraat rijden. Tussen 11 en 18 uur mag dit nooit. Alleen fietsers, lijnbussen, taxi’s en vergunningshouders zijn altijd toegelaten.
 

Vanuit de Florent Van Cauwenberghstraat mag je uitsluitend richting Lisperstraat en (voor 11 en na 18 uur en op zon- en feestdagen) richting Antwerpsestraat rijden. Je mag nooit vanuit de Florent Van Cauwenberghstraat rechtdoor over de Grote Markt met de wagen. Fietsers, lijnbussen, taxi’s en vergunningshouders mogen dit wel.


Deze verkeersregeling op de Grote Markt wordt al jaren toegepast in het eerste deel van de Antwerpsestraat. Er zijn weliswaar twee verschillen:

  1. Op zondag mag je tussen 11 en 18 uur wel door de smalle Antwerpsestraat, maar niet over de Grote Markt. Omdat de winkels dan gesloten zijn, is er op die dagen minder voetgangersverkeer in de winkel-wandelstraat.
  2. Op de Grote Markt zijn taxi’s altijd toegelaten. In de smalle Antwerpsestraat zijn ze, net als het andere autoverkeer, niet toegelaten tussen 11 en 18 uur.


Voetgangerszone

De rijweg van de Grote Markt is geen voetgangerszone meer. Het pleingedeelte blijft wel voetgangerszone. Dit is de zone rond het stadhuis tot in de Koning Albertstraat en tot voor de Sint-Jacobskapel en begrensd door de rijweg. Op deze manier blijft het plein aangenaam vertoeven voor voetgangers en fietsers.

Ook de Eikelstraat, Lantaarnstraat, Papegaaistraat, Felix Timmermansplein en Begijnhof zijn voetgangerszone.

In de voetgangerszone mag je met de wagen nooit rijden, tenzij je een bestemming hebt voor laden en lossen in de zone én een doorgangskaart hebt. Rijden gebeurt er altijd stapvoets.

> Ik heb een doorgangskaart nodig


Laden en lossen op de Grote Markt

  • Laden en lossen mag op heel de Grote Markt tussen 7 en 11 uur. Op de rijweg of tegen de rijrichting mag je niet stationeren. Laden en lossen doe je in de voetgangerszone of naast de rijweg.
  • In de voetgangerszone op de Grote Markt mag je laden en lossen tussen 7 en 11 uur en tussen 19 en 21 uur.
  • Buiten deze laad- en lostijden kan laden en lossen uitsluitend door houders van een doorgangskaart én uitsluitend in de voetgangerszone. Opgelet! De voetgangerszone kan je alleen oprijden komende vanuit de Florent Van Cauwenberghstraat en rijdende richting Lisperstraat. Vlak voor de Lisperstraat rij je rechts de voetgangerszone in. Wie aan de andere zijde van de Grote Markt moet zijn, rijdt achter het stadhuis door. Je verlaat de voetgangerszone via dezelfde route richting Lisperstraat.
     

Andere straten

De Vredebergstraat is langs beide zijden enkelrichting richting Abtsherbergstraat. Dit wil zeggen dat verkeer zowel komende van de Vismarkt als van de Huibrechtstraat via de Vredebergstraat verplicht de Abtsherbergstraat zal inrijden richting Predikherenlaan. Komende vanuit de Huibrechtstraat via de Vredebergstraat naar de Vismarkt rijden, is niet mogelijk. 

 

Van de Vismarkt richting Aragonstraat en Mosdijk rijden, blijft mogelijk.

 

De stad zal erover waken dat in deze woonstraten geen sluiproute ontstaat.


Binnen de stadsvesten geldt zone 30.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder