Delen

Composteren

Composteren is een natuurlijk proces waarbij keuken- en tuinafval onder gecontroleerde omstandigheden wordt omgezet tot een humus- en voedselrijk product. Keuken- en tuinafval wordt in evenredige hoeveelheden in het compostsysteem gebracht.

Allerhande ‘kriebelbeestjes’ (compostwormen, springstaartjes, pissebedden,…) zorgen ervoor dat dit afval wordt omgezet tot compost. Compost kan je als voeding gebruiken tussen je planten.

Wat heb je nodig voor het composteren?

  • Groente-, fruit en tuinafval ook groen of nat materiaal genoemd.

  • Structuurmateriaal of droog materiaal, zoals snoeiafval, herfstbladeren, ...

Wanneer je niet over dit soort materiaal beschikt, kan je hakselhout afhalen op het containerpark. Je kan als burger per maand max. 1m² gehakseld hout gratis afhalen. Je kan best op voorhand even bellen naar het containerpark aangezien dit niet altijd beschikbaar is.

Wat kan je met compost doen?

Meng 1 deel compost met 2 delen lichte tuinaarde en je kan planten! Indien je enkel over zware tuinaarde beschikt, is het aangewezen een kleine hoeveelheid (een half deel) zand bij te voegen om de structuur te verbeteren.

Er zijn verschillende compostsystemen: de compostbak, het compostvat en de wormenbak. Een wormenbak kan je via de stad aankopen, een vat of bak koop je aan via doe-het-zelfzaken of tuincentra.

> Wormenbak aankopen

> Beluchtingsstok compostvat (tot einde voorraad)

Hulp bij het composteren

Compostmeesters

Wil je graag zelf composteren, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Heb je problemen met je compostvat? Twijfel je soms wat er wel en niet in een compostbak of -vat hoort? Met al deze vragen kan je terecht bij één van de compostmeesters. Zij zijn opgeleid om je met deskundig advies bij te staan.

Je kunt langs gaan op één van de twee wijkcomposteringen, nl. wijkcompostering ’t Looks en wijkcompostering Neetenpierke.

  • Wijkcompostering ’t Looks bevindt zich in de tuin van de Kluizestraat 37 (ga door poort naast De Heyderstraat 44). Deze is elke zaterdag van 11 tot 12 uur geopend.
  • Wijkcompostering Neetenpierke bevindt zich ter hoogte van de Maasfortbaan op het terrein achter het sociaal restaurant Kome Nete. Deze is eveneens elke zaterdag van 10 tot 11 uur geopend en vanaf mei tot en met oktober ook op de eerste woensdag van 18.30 tot 19.30 uur.

Daarnaast kan je ook een compostmeester aan huis vragen. De compostmeester kan je dan op maat helpen met jouw vragen. Indien je dat wenst, regelt de stad een afspraak met een compostmeester. Stuur daarvoor een mail naar composteren@lier.be.

Compostmeestercursus

Ben je gebeten door de compostmicrobe en wil je anderen overtuigen van het nut van composteren? IGEMO organiseert, samen met Vlaco, een cursus thuiscomposteren met trucjes, weetjes, theorie en praktische tips over compost en afvalarm tuinieren. De cursus is gratis voor al wie de kennis van het composteren wil helpen verspreiden via de compostwerking van de stad. In drie lessen wordt dieper ingegaan op de belangrijkste punten van composteren.

Compost afhalen op het containerpark

Tuinafval dat particulieren naar het containerpark brengen wordt verwerkt tot vruchtbare compost. Deze compost kan je kopen op alle IVAREM-containerparken. Compost kan aangekocht worden in bulk, in een compostemmer of voorverpakt. Grote hoeveelheden (vanaf 5 m³) moet je vooraf bestellen.

De compostemmer 

De compostemmer heeft een inhoud van 20 liter en is bedoeld voor planten- of tuinliefhebbers die regelmatig kleine hoeveelheden compost nodig hebben voor kleine aanplantingen (bijmenging in plantgat) of voor het gebruik in bloempotten of terraspotten. Je koopt een compostemmer op het containerpark.

Uitgelicht

Aankoop wormenbak

Aankoop beluchtingsstok voor compostvat (tot einde voorraad)

Groente-, fruit- en tuinafval

Containerpark Lier

Website Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij

Website thuis composteren

Website IVAREM

Website IGEMO