Delen

De stadsvesten

Rustig genieten, even uitwaaien, onthaasten, leren fietsen, veilig naar school, start-to-run, een grote speeltuin,… De stadsvesten zijn een 5 km lange groene wandeling rond het centrum van Lier. Een gedeelte van de stadsvesten is beschermd als landschap.

Niet-Lierenaars geven zelfs toe jaloers te zijn op zo’n mooie groene gordel. Heb jij de troeven van de vesten nog niet ontdekt? Laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit Lierse unicum.

De Lierse stadsvesten volgen grotendeels het parcours van de tweede stadsomwalling uit de eerste helft van de 15e eeuw. De omwalling had toen vooral een militaire functie en vormde een bescherming tegen vijandig kanonvuur of invallen. Maar de omwalling had ook een economisch belang: aan de stadspoorten werden in- en uitvoerrechten geïnd.

In de 19de eeuw hadden de omwallingen geen militair nut meer en werden ze ontmanteld. De vestbergen tussen het Spui en het stadspark (richting Mechelsepoort) werden verlaagd en met bomen beplant. Het stuk tussen het stadspark en het Spui (richting Leuvense poort) volgde later. Deze ruime wandelpaden bekend als de Begijnenvest, Davidsvest, Bergmannvest, Spuivest, Sionsvest en Leuvensevest, vormen samen met het stadspark de groene long van de binnenstad. Een deel van de vesten is beschermd als landschap bij een regentsbesluit van 1949.

Nu tref je er vooral bomen aan als de linde, rode en groene beuk, eik, meelbes, maar ook speciale soorten zoals een honingboom. Vroeger stonden er veel iepen maar door een ziekte zijn die verdwenen. Bomen die gevaarlijk of ziek zijn, worden door stadsmedewerkers geveld. Waar mogelijk laten we dode bomen die geen gevaar vormen, staan. Ze zijn immers interessant voor allerlei insecten en zoogdieren. De stad plant ook regelmatig bomen bij.

Je kan er ook verschillende standbeelden bewonderen. Op de Davidsvest kan je Cadetje bewonderen, hij refereert naar de vroegere kadettenschool aan de overzijde. Nabij de Frederik Peltzerstraat bevindt zich het beeld van Anton Bergmann (Advocaat en letterkundige). Kanunnik J.B. David (historicus en taalkundige) heeft sinds 1923 zijn standbeeld ter hoogte van de Antwerpsestraat. De Kapel van de H. Rita, nabij de Mechelsestraat, werd opgericht in 1948 ter nagedachtenis van de Lierse politieke gevangenen.

Een aantal vesten zijn 's avonds en 's ochtends verlicht (tussen 22 uur en 6 uur staat de verlichting uit ter behoud van de fauna en flora). De bedoeling is deze verlichting uit te breiden naar de andere vesten.

Aan de F. Peltzerstraat en de Berlarij plaatste Pidpa een drinkwaterfonteintje. Van midden maart tot midden oktober kunnen dorstige voorbijgangers er bijtanken. De stadsvesten zijn dagelijks toegankelijk voor het publiek. Fietsen is toegelaten van maandag 6 uur tot zaterdag 12 uur.

Uitgelicht

Neteland, een groene zone tussen Duffel en Lier

PIME, Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie