Delen

Restauratie begijnhof

Door het afsluiten van een meerjarenpremieovereenkomst met de Vlaamse overheid wordt het mogelijk om het begijnhof van Lier in zijn geheel te restaureren in een periode van ongeveer vijf jaar. De nodige werken worden daarbij in verschillende fases opgedeeld. Momenteel wordt Fase 2 voorbereid, waarvan de uitvoering voorzien is vanaf 2020 tot 2022. Deze fase betreft de restauratie en renovatie van twaalf woningen in de Kalvarieberg (5, 6, 7, 8), de Wezenstraat (2, 3, 7), Oud-Kerkhof (10, 11, 12, 13) en Grachtkant (3).

Bij de zorgvuldige restauratie van de gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs wordt tegelijk bijzondere aandacht besteed aan het verbeteren van het wooncomfort en worden de woningen aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik. Bovendien wordt onderzocht om gezamenlijk onderdak te bieden aan de lokale verenigingen die sinds lang gevestigd zijn in het begijnhof, waaronder de bewonersvereniging ‘D’Amandelboon’ en verschillende kantkringen. Voor bezoekers van buitenaf wordt er een infopunt voorzien met een museumwoning, die een inkijk biedt in het vroegere leven van de begijnen.

Waar coördinerende architecten Barbara Van der Wee Architects en SumResearch een globaal beheersplan voor de hele site uitwerkten, gaat het architectuurbureau Studio Roma nu concreet aan de slag. Momenteel zijn de voorbereidende studies aan de gang: opmetingen, materiaal-technisch onderzoek en het opmaken van een schetsontwerp. De architecten gaan in deze opdrachtfase zorgvuldig om met de authentieke elementen die nog in goede staat zijn, zoals schrijnwerk, houten spiltrappen, houten vloeren, balken, metselwerk. Ze houden ook steeds het begijnhof als geheel voor ogen, als woon- en leefgemeenschap én als bijzonder bouwkundig geheel met grote erfgoedwaarde.

Het aanbestedingsdossier moet klaar zijn in maart 2020. Na goedkeuring van het dossier door het Agentschap Onroerend Erfgoed (uiterlijk 15 juni 2020) kan de prijsvraag worden uitgestuurd. Na gunning van de opdracht aan de aannemer zullen de werken starten in het najaar van 2020. Zo maken we dit stukje Werelderfgoed klaar voor de toekomst en voor een verder langdurig en duurzaam gebruik.

> Fasering restauratie en heraanleg openbaar domein

> Wil jij graag in het begijnhof wonen?

> Begijnhof UNESCO Werelderfgoed

> Geschiedenis van het Lierse begijnhof

> Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je vindt hier het overzicht van de voorbije nieuwsbrieven

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder