Delen

Restauratie begijnhof

Door het afsluiten van een meerjarenpremieovereenkomst met de Vlaamse overheid werd het mogelijk om het begijnhof van Lier in zijn geheel te restaureren in een periode van ongeveer vijf jaar. De nodige werken worden daarbij in verschillende fases opgedeeld.

Dit jaar start de uitvoering van fase 2. Deze fase betreft de restauratie en renovatie van twaalf woningen in de Kalvarieberg (5, 6, 7, 8), de Wezenstraat (2, 3, 7), Oud-Kerkhof (10, 11, 12, 13) en Grachtkant (3). Ook de voorbereidingen voor fase 3 zijn gestart. Deze fase van het project omvat volgende woningen: Hellestraat (1, 2, 3, 4, 5, 6), St.-Margaretastraat (17, 19, 21, 25, 27, 29) en Martienushoek 2.

Bij de zorgvuldige restauratie van de gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs wordt tegelijk bijzondere aandacht besteed aan het verbeteren van het wooncomfort en worden de woningen aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik. Bovendien wordt onderzocht om gezamenlijk onderdak te bieden aan de lokale verenigingen die sinds lang gevestigd zijn in het begijnhof, waaronder de bewonersvereniging ‘D’Amandelboon’ en verschillende kantkringen. Voor bezoekers van buitenaf wordt er een infopunt voorzien met een museumwoning, die een inkijk biedt in het vroegere leven van de begijnen.

Waar coördinerende architecten Barbara Van der Wee Architects en SumResearch een globaal beheersplan voor de hele site uitwerkten, gaat het architectuurbureau Studio Roma nu concreet aan de slag. Na een grondige opmeting, een inventarisatie, een bouwhistorische en bouwtechnish onderzoek, werden diverse ontwerpen uitgewerkt en veelvuldig besproken met de bouwheer en het agentschap Onroerend Erfgoed. De architecten gingen in deze opdrachtfase zorgvuldig om met de authentieke elementen die nog in goede staat zijn, zoals schrijnwerk, houten spiltrappen, houten vloeren, balken, metselwerk. Ze houden ook steeds het begijnhof als geheel voor ogen, als woon- en leefgemeenschap én als bijzonder bouwkundig geheel met grote erfgoedwaarde.

Na goedkeuring van het aanbestedingsdossier door het Agentschap Onroerend Erfgoed (juni 2020) kan de prijsvraag worden uitgestuurd. Na gunning van de opdracht aan de aannemer zullen de werken starten in het najaar van 2020. Zo maken we dit stukje Werelderfgoed klaar voor de toekomst en voor een verder langdurig en duurzaam gebruik.

> Fasering restauratie en heraanleg openbaar domein

> Wil jij graag in het begijnhof wonen?

> Begijnhof UNESCO Werelderfgoed

> Geschiedenis van het Lierse begijnhof

> Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je vindt hier het overzicht van de voorbije nieuwsbrieven

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder