Delen

Premie voor invulling leegstaande (handels)panden

Op de gemeenteraad van 29 juni 2015 werd het reglement goedgekeurd om een premie toe te kennen aan ondernemers die zich lokaliseren in het kernwinkelgebied . Het doel van deze premie is de levensvatbaarheid van prille ondernemingen te ruggensteunen, de leegstand in te dammen en de koopbinding en -attractie te stimuleren ten bate van de detailhandel in het Lierse kernwinkelgebied (1).

De doelgroep voor deze premie zijn ondernemers met een commerciële activiteit. Meer bepaald gaat het dan om uitbaters van een kleinhandels-, detailhandels- of horecazaak, die rechtstreeks in contact staan met het publiek. Ook vzw’s met kleinhandelsactiviteiten die rechtstreeks in contact staan met het publiek behoren tot de doelgroep. Een aantal branches (art. 2.2 in het reglement) zijn uitgesloten.

De ondernemers moeten hun activiteit vestigen in een leegstand (handels)pand binnen het Lierse kernwinkelgebied. Ze dienen ook te voldoen aan alle reglementaire voorwaarden en vergunningen.

Een leegstand (handels)pand wordt in het reglement gedefinieerd als een (handels)pand dat op het ogenblik van de aanvraag leegstaat of niet voor handelsdoeleinden in gebruik is. Het is hierdoor opgenomen in de het leegstandsregister van de stad Lier (zie ook artikel 10 van het reglement voor de overgangsmaatregel). Informatie over deze panden is beschikbaar bij het team ondernemen van de stad Lier.

Binnen de goedgekeurde kredieten op het budget van de stad Lier, betreft de premie een forfaitair bedrag van 10.000 euro inclusief BTW. De ondernemer kan deze premie gebruiken om zijn commerciële activiteit zo optimaal mogelijk in de markt te plaatsen.

(1)    Kernwinkelgebied: De door het Lierse stadsbestuur afgebakende zones zoals voorzien in de ter goedkeuring voorliggende beleidsvisie detailhandel Lier, i.c.:

  • Kernwinkelgebied A3: Antwerpsestraat, Kartuizersvest oneven nummers t.e.m. 29/31 én Kartuizersvest even nummers t.e.m. 28.
  • Kernwinkelgebied A6: Grote Markt
  • Kernwinkelgebied A7: Rechtestraat

> Reglement Premie commerciële invulling leegstaand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse kernwinkelgebied

> Aanvraagformulier

Bekijk hier het overzicht van de reeds goedgekeurde premieaanvragen.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Aanvraagformulier Premie commerciële invulling leegstaand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse kernwinkelgebied

03 juli 2017,  pdf, 203kB

Download dit bestand

Premiereglement commerciële invulling leegstaand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse kernwinkelgebied

09 oktober 2019,  pdf, 312kB

Download dit bestand

Goedgekeurde beleidsvisie detailhandel