Delen

Ondersteuning vrije beroepen, middenstanders en bedrijven n.a.v. maatregelen Corona

Er zijn verschillende maatregelen om de vrije beroepen, middenstanders en bedrijven te steunen n.a.v. de ingevoerde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De federale overheid opende voor vragen specifiek over de economie, de werkgelegenheid, de kmo's en zelfstandigen een speciaal contactnummer: 0800 120 33.

Bekijk het overzicht van de maatregelen

Op deze pagina:

Steunmaatregelen stad Lier

Tijdelijke opschorting gemeentelijke belasting vrije beroepen, middenstanders en bedrijven

Reeds bij de eerste federale maatregelen naar aanleiding van de corona-uitbraak besliste het college van burgemeester en schepenen om de gemeentelijke bedrijfsbelasting voor vrije beroepen, middenstanders en bedrijven voorlopig op te schorten. De stad gaf daarmee toen al aan dat we, naast steunmaatregelen van hogere overheden, ook als stad het nodige willen doen voor Lierse ondernemingen en hen financiële ademruimte willen geven. Zodra de situatie terug genormaliseerd is, zullen de bedrijfsbelastingen gespreid worden opgestart.

Terrasbelasting horecazaken eenmalig kwijtgescholden

De jaarlijkse terrasbelasting voor horecazaken wordt eenmalig pro-rata kwijtgescholden voor de periode van de verplichte coronasluiting.

Huurvrijstelling horecazaken (voor eigendommen stad en OCMW Lier)

Voor eigendommen die stad en OCMW Lier verhuurt aan horecazaken is er een huurvrijstelling van 75% voor de volledige duur van de opgelegde sluiting. Indien de huurder een brouwerij is, dient deze de vrijstelling door te rekenen aan de eindhuurder.

Standrechten marktkramers kwijtgescholden

Openbare markten mogen plaatsvinden, maar met een beperking tot de essentiële kramen. Standhouders van niet-essentiële kramen met een vaste standplaats worden vrijgesteld van standgeld voor de periode van verplichte sluiting.  

Gratis fietskoerierdienst voor Lierse handelaars

Ben jij een Lierse handelaar en verzend je wel eens pakketjes binnen het grondgebied Lier (Lier & Koningshooikt)? Goed nieuws, dat kan vanaf nu ecologisch en gratis. Van 24 november tot en met 18 december voorziet stad Lier in samenwerking met Werkmmaat vzw 2 fietskoeriers met cargofietsen voor het leveren van jullie pakketjes. Meer info

Samenwerking stad Lier & Dyzo – advies & begeleiding aan zelfstandigen in moeilijkheden

Dyzo – wat staat voor dynamiseren van de zelfstandige ondernemer - biedt advies en begeleiding aan zelfstandigen in moeilijkheden en gefailleerden. Dyzo is daartoe erkend als structurele partner van het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO). Dankzij een samenwerking tussen Stad & OCMW Lier en Dyzo is de aanpak van Dyzo integraal en kosteloos voor de Lierse ondernemer die er beroep op wens te doen.

Om gezondheidsredenen plant Dyzo momenteel geen face-to-face gesprekken meer in met klanten. Ze zijn wel bereikbaar per mail, telefonisch en online (skype, teams,…).

Contacteer hen via info@dyzo.be of via tel. 0800 11106 (tussen 9 en 12 uur) voor je vragen. De Dyzo - adviseurs volgen alle wijzigingen goed op en staan ter beschikking om ondernemers verder te helpen.

Naast advies en begeleiding biedt Dyzo als kenniscentrum ook adviezen en opleidingen aan andere betrokkenen (boekhouders, accountants, OCMW’s, CAW’s,…).

Meer info: https://www.dyzo.be/.

Acties om lokaal winkelen en horeca te promoten

Heb jij een webshop? Zorg je voor take-away maaltijd of lever je aan huis? En sta je nog niet op onze website? Laat het weten via economie@lier.be.

Winkels

De winkels mogen vanaf 1 december 2020 opnieuw openen onder voorwaarden.

De stad wil de handelaars helpen om de klanten te herinneren aan de maatregelen:

Zaterdagmarkt

De zaterdagmarkt vindt plaats onder voorwaarden, op de verhuislocatie: Anton Bergmannlaan, Rederijkerslei, Ernest Staaslei, Renaat Veremansplein en Kruisbogenhofstraat. Het dragen van mondmaskers is verplicht. 

Horeca

Cafés en restaurants zijn gesloten vanaf 19 oktober 2020. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Tot 20 uur kan dit gecombineerd worden met alcoholische meeneem-dranken. 

Andere ondersteunende maatregelen

Nieuwe Vlaamse premie

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal een beroep kunnen doen op een nieuwe Vlaamse premie bij VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Die 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.
Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de VLAIO corona-update voor bedrijven. Meer info.
 

Vlaams Beschermingsmechanisme

Een ondernemer die in de periode augustus-september 2020 een omzetdaling van minimaal 60%, leed, kan tot en met 15 november het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen via deze webite.
 

Overbruggingsrecht

  • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, zal het crisis-overbruggingsrechtverdubbeld worden. Iemand zonder gezinslast krijgt zo 2.583 euro. Iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht heropstartverlengd tot eind december.
Beide maatregelen vereisen nog een wetgevend initiatief. Aanvragen kan dus nog niet. Meer info.

Interessante info

Andere initiatieven

Het internet, ook uw zaak 

Laat je inspireren om niet bij de pakken neer te zitten, maar de zaken aan te pakken.

Een aantal schrijvers kropen in hun pen om jou tips te geven over hoe je online je activiteiten kan verderzetten. Meer info.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder