Delen

Lier valt in de prijzen bij uitreiking Eandis UNIZO – Pioniersprijs Bedrijvige Kern

UNIZO organiseert samen met Eandis de “Prijs Pionier Bedrijvige Kern” om initiatieven die bijdragen aan de Bedrijvige Kern nationaal in de kijker te zetten. Eandis geeft binnen de competitie bovendien nog een aparte prijs weg aan een gemeentebestuur.

Bij de editie van 2017 viel ook de stad Lier in de prijzen. Lier mocht de Eandis-prijs in ontvangst nemen! De stad zag haar duurzame lange termijnaanpak beloond met een gratis duurzaamheidsscan. Een pluim voor al het werk in en rond onze bedrijvige kern. De stad Lier viel de laatste jaren nog in de prijzen. “We zijn zeer trots om deze nominatie in ontvangst te nemen. De prijs is een mooie aanvulling in onze (spreekwoordelijke) trofeekast: Eandis-prijs UNIZO-Pionier Bedrijvige Kern 2017, Nominee Award Belfius Smart City 2015, Unizo Laureaat Ondernemende gemeente 2015 met prachtig bijenhotel als prijs op de stadsvest ter hoogte van Antwerpsestraat”, aldus schepen Lucien Herijgers.

Eandis motivatie keuze voor Lier

motivatie

Eandis-prijs aan de stad Lier:

  • Een energie-audit voor 5 winkelpanden 
  • Advies energieke bedrijvige kern of straat van de toekomst: advies energiecomponenten (verbruik, productie, …) voor een slimme aanpak voor gebouwen, openbare verlichting en mobiliteit.

Lier is origineel, experimenteel en vernieuwend

Lier heeft deze nieuwste prijs te danken aan haar continue inzet van verschillende aanvullende en kernversterkende acties, maatregelen en events waarmee de stad onder meer nieuwe vestigingen (of herlokalisatie) aanmoedigt in leegstaand retailvastgoed, gelokaliseerd in het Lierse kernwinkelgebied. Dit stuurt de stad aan door middel van een ‘premiereglement invulling leegstaande handelspanden’.

Innovatief aan het Lierse project is het koppelen van het premiestelstel ‘invulling leegstaande handelspanden’ met de prioritaire perimeter (detailhandelsconcentratie kernwinkelgebied) en toegestane functiewijzigingen, conform de normen vastgelegd in de goedgekeurde stedenbouwkundige verordening detailhandel van Lier. Op deze manier kan de stad gericht aansturen op de gewenste functies (detailhandel, horeca, dienstverlening, …) op de gewenste locaties. Met dit premiestelsel kunnen nieuwe invullingen van leegstaande commerciële panden in het kernwinkelgebied eenmalig aanspraak maken op een aanmoedigingspremie van 10.000 euro, wat een aanzienlijke bijdrage levert om potentiële starters over de streep te trekken. Sinds de inwerkingtreding van het premiereglement midden 2015 werden al 30 nieuwe vestigingen aangetrokken tot het kernwinkelgebied. Meer informatie over het profiel en de functionele mix van deze starters en bestaande handelaars die zich herlokaliseerden, vind je in hier.

Daarnaast leverde het goedgekeurde Lierse EFRO-project 'Aansturing attractieve branchedynamiek in het Lierse kernwinkelgebied' de stad Lier na een openbare aanbesteding met innovatief bestek de samenwerking op met detailhandels- & retailvastgoedexpert Willem De Laat (Value Partners). Deze expert gaat samen met de stad gericht in dialoog met retailvastgoedeigenaars, -beheerders en -ontwikkelaars en expansiemanagers van ketens om leegstand weg te werken en nieuw detailhandelsaanbod in het kernwinkelgebied levensvatbaar te maken (onderhandeling huurprijzen). Ook deze samenwerking werpt, in synergie met andere actieterreinen, zijn vruchten af.

Lier zorgt voor betrokkenheid bij de ondernemers

In dit kader hanteert de stad een (pro-)actieve communicatiestrategie in nauwe dialoog en samenwerking met de primaire doelgroep van handelaars/ondernemers, vertegenwoordigd in Lierse handels-, ondernemers- & belangengroeperingen, op hun beurt afgevaardigd in de stedelijke adviesraad 'Economische Raad Lier'. Ook de intermediaire doelgroepen van o.m. de retailvastgoedeigenaars, -beheerders, -ontwikkelaars en expansiemanagers worden hierbij betrokken.

prijsuitreiking

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder