Delen

Hoe start ik als zelfstandige?

Je eigen zaak uit de grond stampen. Zelf je uren bepalen. Zelfstandige worden heeft voordelen maar er horen ook heel veel administratieve formaliteiten bij. En daar kan je best hulp bij gebruiken.

Ondernemingsloket

De ondernemingsloketten betekenen een grote vereenvoudiging voor elke zelfstandige. Op één enkele locatie kan de startende ondernemer alle nodige formaliteiten regelen.

De voornaamste taken van een ondernemingsloket zijn:

  • inschrijving van elke handelaar/ onderneming in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO)
  • aanvragen van een uniek ondernemingsnummer: het vervangt het vroegere BTW nummer en handelsregisternummer
  • controle van de voorgaande, nodige vergunningen voor het uitoefenen van een activiteit

In Lier zijn er 2 ondernemersloketten: www.acerta.be en www.zenito.be.

Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen is een belangrijk aanspreekpunt voor elke Vlaamse ondernemer.

Op de site van VLAIO (www.vlaio.be) vind je meer informatie omtrent o.a. financiering en steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, formaliteiten en vergunningen, …

Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO)

UNIZO (www.unizo.be) verenigt ongeveer 85.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen in Vlaanderen en Brussel, van eenmanszaak tot groei-KMO uit alle sectoren. Daarmee zijn we de grootste ondernemersorganisatie.

UNIZO  wil ondernemers verenigen, informeren, adviseren en hun belangen behartigen, kortom ze maximale kansen geven. De organisatie richt zich tot zelfstandige ondernemers, werkend in hun eigen zaak en op eigen risico. Ze staan dicht bij hun markt, hun medewerkers en klanten. Het gaat dikwijls om gezins- en familiebedrijven van jonge eenmanszaak tot internationaal actieve groei-KMO’s.

Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA)

Het vertegenwoordigt meer dan 17.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen.

Voka (www.voka.be) wil als het meest, nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio.

Loket economie

Dit is het aanspreekpunt van de stad voor alles wat met ondernemen te maken heeft. Voor de start van bepaalde activiteiten zal een bezoek aan loket economie je meer duidelijkheid geven over de nodige stappen die je dient te ondernemen.

Pop-upstores

Wil je een pop-upstore openen? Hiervoor geldt een specifieke regelgeving. Kijk voor meer info op de site van Unizo.

Uitgelicht

Ondernemen

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 382

lees verder

Beroepskaart voor een zelfstandige activiteit