Delen

Federale maatregelen

Alle informatie over het coronavirus is beschikbaar op www.info-coronavirus.be. Bij vragen kan je mailen naar info-coronavirus@health.fgov.be of bellen naar het speciale callcenter op het nummer 0800 14 689. Voor vragen over de economie, de werkgelegenheid, de kmo’s en zelfstandigen is het contactnummer 0800 120 33.

> Gevolgen van deze federale maatregelen voor Lier 
 

UPDATE 27 maart - Maatregelen verlengd t/m 19 april

Onderstaande maatregelen werden verlengd t/m 19 april.

 

UPDATE - Extra maatregelen vanaf 18 maart

Van toepassing vanaf 18 maart, 12 uur, t/m (ten minste) 5 april 2020.

Blijf thuis

Iedereen dient zoveel als mogelijk thuis te blijven en maximaal contacten met andere personen dan deze binnen het gezin, te vermijden.

Uitzonderingen:

 • Verplaatsingen in het kader van het werk of noodzakelijke verplaatsingen (voedingswinkels, dokters, apothekers, post, bank, tanken, mensen die geholpen moeten worden) zijn toegelaten;
 • Fysieke activiteiten in open lucht zijn toegestaan, en mogen maximaal met 2 personen tegelijkertijd gebeuren (1 lid van het gezin of 1 vriend), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).

Alle samenkomsten zijn verboden.

Thuiswerk

Bedrijven dienen telewerk te organiseren voor alle mogelijke medewerkers, zonder uitzondering. Indien dit niet kan, dienen alle maatregelen genomen te worden om de afspraken inzake social distance te garanderen. Indien dit niet kan, dient het bedrijf te sluiten. Bedrijven die zich hier niet aan houden, zullen gestraft worden met een boete. Na een tweede inbreuk zullen ze gesloten worden.

Essentiële diensten zullen geen dergelijke handhavingsmaatregelen ondergaan, maar dienen wel maximaal de social distance maatregelen toe te passen.

Winkels, horeca en ondernemers

 • Alle niet-essentiële winkels worden gesloten, ook tijdens de week. Essentiële winkels zijn voedingswinkels, apothekers, winkels met dierenvoeding en krantenwinkels.
 • Voor de supermarkten gelden er specifieke richtlijnen: er wordt maximum 1 persoon / 10 m² toegelaten voor maximum 30 minuten. Deze elementen dienen gemonitord te worden in de winkels.
 • Cafés dienen hun terrassen binnen te halen.
 • Nachtwinkels kunnen geopend blijven tot 22 uur.
 • Kapsalons kunnen nog klanten ontvangen, maar slechts 1 klant per keer.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer dient zich zo te organiseren dat de sociale distance maatregelen gegarandeerd kunnen worden.

Reizen

Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot en met (ten minste) 5 april.

Markten

Openbare markten worden verboden. Voedingskramen kunnen enkel nog op plaatsen staan waar ze onmisbaar zijn.

 

Maatregelen die reeds vanaf 14 maart gelden

Onderstaande maatregelen blijven gelden. 

Scholen

 • De lessen zijn opgeschort, maar de scholen blijven open. Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
 • De crèches blijven open.
 • Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes.

Winkels, horeca, ondernemers en recreatieve activiteiten

 • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
 • Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
 • Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
 • Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Werk

 • Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

Uitgelicht