Delen

Kopen en verkopen

Je koopt een woning

Als je een bestaande woning koopt betaal je niet enkel de aankoopprijs. Er zijn nog een aantal extra kosten. Deze zijn o.a.

  • registratierechten (ook wel gekend als 'beschrijfkosten'),
  • notariskosten,
  • aktekosten,
  • kosten verbonden aan de lening.

Als je wil weten hoeveel deze bedragen voor de woning die je wil kopen zijn, kan je dat hier berekenen! Zo weet je vooraf over welk budget je minstens moet beschikken.

De verkoper van de woning moet aan jou een energieprestatiecertificaat (EPC) en keuringsattest van de elektriciteit afleveren:

  • Het EPC is een rapport over hoe energiezuinig de woning al dan niet is. Dat kan je mee in overweging nemen bij inschatting van mogelijke renovatiekosten. Op zoek naar een energiedeskundige uit (regio) Lier die zo'n rapport kan afleveren? Dan kan je hier terecht. Je vindt er meer informatie over het EPC.
  • Het keuringsattest van de elektriciteitsinstallatie vertelt je of deze al dan niet conform is aan de bestaande normen van elektriciteit. Weet wel dat de verkoper geen perfecte elektrische installatie hoeft af te leveren. Indien de installatie niet conform is, ben je als koper verplicht om binnen het jaar na het verlijden van de akte de installatie te vernieuwen en opnieuw te laten keuren (door hetzelfde organisme als de eerste keuring door verkoper).

Je verkoopt een woning

Als je je huidige woning verkoopt en een nieuwe koopt dan kan je je eerder betaalde registratierechten in mindering brengen met datgene wat je moet betalen voor de nieuwe woning. 

Er zijn nog een aantal verplichtingen die je als verkoper moet nakomen. Die kan je hierboven lezen.

Uitgelicht

Wonen

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 387

lees verder

Bereken extra kosten bij aankoop woning

Energieprestatiecertificaat

EPCdeskundigen