Delen

Het Grote Fietsexamen

Het Grote Fietsexamen is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde; de organisatie gebeurt in samenwerking met de stad Lier, de verschillende scholen en het Fietspunt.

Met Het Grote Fietsexamen gaat men een stapje verder door de leerlingen te testen in de meest realistische omstandigheden, namelijk op de openbare weg. De fietsroute van Het Grote Fietsexamen is 3 km lang en omvat enkele locaties die zeker voorkomen in de fietsroute van de leerlingen van huis naar school.

De organisatie van een dergelijk evenement bevordert het fietsen bij schoolgaande kinderen van het zesde leerjaar lager onderwijs. Er wordt specifiek voor deze doelgroep gekozen omdat de kans groot is dat zij het schooljaar erna met de fiets naar de middelbare school in Lier zullen gaan. Het is dus belangrijk dat zij dan genoeg fietskennis en fietsvaardigheid hebben.

De fietsroute loopt als volgt: Grote Markt – Antwerpsestraat – Kolveniersvest – Mechelsestraat – de vesten vanaf Mechelsestraat tot aan de Frederik Peltzerstraat – Spuilei – Blokstraat – Huibrechtstraat – Koning Albertstraat – Grote Markt.

Bij het individueel afleggen van deze route worden zij getest en beoordeeld op volgende punten:

  • Rechts op de rijbaan fietsen
  • Rechts afslaan
  • Links afslaan (zonder voorsorteren)
  • Langs een hindernis fietsen
  • Voorrang verlenen (op een kruispunt zonder verkeerstekens)

De scholen starten op verschillende locaties, het dichtst bij de eigen school gelegen. Zo start Sint-Ursula Klim Op in de Mechelsestraat en het Sint-Gummaruscollege in de Blokstraat. De scholen die buiten de vesten gelegen zijn, starten het examen aan de vest (Frederik Peltzerstraat). Voor het Heilig-Hart is er een speciale route uitgestippeld omdat de school gelegen is in Koningshooikt.

De leerlingen die Het Grote Fietsexamen afleggen, zijn verplicht om in het bezit te zijn van een fiets die volledig in orde is. De fiets wordt vooraf gecontroleerd; indien deze niet in orde is, mag de leerling niet deelnemen aan het examen. De leerlingen dienen bij het afleggen van het examen een helm en fluo-vestje (met rugnummer) te dragen.

Deelnemende basisscholen: Sint-Ursula Klim Op, Het Spoor, Heilig Hart, Stadspark, Het Molentje, Heilige Familie, Lisp, Sint-Gummaruscollege.

Uitgelicht