Delen

Veilig feesten door de Safezone

Discotheek La Rocca werd omgevormd tot ‘Safe zones’.

Weren van gekende relschoppers

La Rocca en Lokale politie Lier stelden vast dat het vaak dezelfde personen waren die in de discotheek het te bont maakten. Noch voor andere feestvierders, noch voor La Rocca was dit een goede zaak. Feestvierders die het wel goed menen en van uitgaan een feest willen maken, kunnen mogelijk door de vechtpartijen wegblijven en ook horeca-uitbaters zien hierdoor hun inkomsten dalen. Niemand wordt graag geconfronteerd met geweld.

Safe zones

De omvorming van La Rocca tot ‘Safe zones’ biedt voor deze problematiek een oplossing. Hoe gaat dit nu in zijn werk? Iedereen die de discotheek wenst te betreden zal eerst zijn identiteitskaart of een gelijkwaardig document moeten tonen. Ben je niet gekend als relschopper dan kan je probleemloos de discotheek in om een plezierige nacht van te maken. Ben je wel gekend dan kom je er niet in! Bovendien wanneer blijkt dat je doelbewust je toegangsverbod negeert, kan je een administratieve sanctie krijgen.

Vooraleer iemand geweigerd wordt, gaat hier een hele procedure aan vooraf. De wettelijke bepalingen inzake o.a. privacy en hoorrecht worden ook gerespecteerd. Het uiteindelijke toegangsverbod wordt aanzien als een preventieve maatregel die opgelegd kan worden door de burgemeester.

Samenwerking tussen La Rocca, Stad Lier en Lokale Politie Lier

Stad Kortrijk was pionier, zij hebben het concept Safe party zone succesvol gelanceerd in 2010. Voor Lier was La Rocca zelf de vragende partij om omgevormd te worden naar een “Safe zones”. Na intens overleg tussen de uitbaters van de discotheek, de lokale politie van Lier en het stadsbestuur, werd een unieke samenwerkingsovereenkomst opgemaakt. Deze overeenkomst werd getekend op 22 februari 2014 door alle betrokken partijen.

Het is een mooi voorbeeld van een publieke en private samenwerking waarin iedereen zijn rol zal vervullen. Doel is om van uitgaan een veilig feest te maken én te houden. Wij hopen dat deze Safe zones kan uitgebreid worden naar andere discotheken. Ook fuiven kunnen gebruik maken van dit systeem! Samen staan we sterk, samen staan we voor safe! 

Web

 

http://www.safezones.be

http://www.lokalepolitie.be

Uitgelicht

Lokale Politie Lier

Paradeplein 1
2500 Lier
dringend: 101
tel. 03 491 44 00
tel. wijkwerking 03 491 44 26

lees verder