Delen

Bescherm watermeters en waterleidingen tegen vrieskou

Wanneer de winterperiode aanbreekt, halen wij onze warme kleren boven, - onze mutsen, sjaals en handschoenen. Maar hebt u ook al eens aan uw watermeter gedacht?

Water heeft immers de bijzondere eigenschap dat het bij bevriezing uitzet. Voor watermeters en waterleidingen, die in de winter niet beschermd zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Door de uitzetting van het ijs ontstaan scheurtjes in de leidingen. Na ontdooiing van het ijs zien we pas de schade en de ellende die de vorst heeft aangericht: lekken in de waterleiding met eventueel waterschade als gevolg. Vergeet dus niet dat ook uw waterleiding op sommige momenten bescherming kan gebruiken.

Enkele tips

  • Scherm de leidingen af van de tocht van ramen, deuren of kelderluiken.
  • Breng zonodig beschermende isolatie aan tussen de buitenmuur en de waterleiding.
  • Bij extreme koude is het in je eigen belang om isolatie aan te brengen rond de leidingen zelf.
  • Draai, vòòr je de woning voor een langere periode verlaat, de hoofdkraan dicht. Laat de binnenleidingen leeglopen. Stilstaand water bevriest immers sneller.

LET OP: bij een voortdurende koudeperiode is isoleren alleen niet meer voldoende.  Zorg dan voor voldoende verwarming.

Is uw leiding toch bevroren?

  • Is de waterleiding niet gescheurd, tracht ze dan geleidelijk aan te ontdooien (bv. met een haardroger). Te hevige opwarming kan de leiding immers nog doen barsten.
  • Stel je wel een leidingbreuk vast, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af, zodat er geen lekwater kan verloren lopen. Raadpleeg een loodgieter voor de herstelling van de binnenleiding.

Informatie

 

Bevindt het lek zich echter op het gedeelte van de Pidpa-leiding, of is de watermeter zelf stukgevroren, contacteer Pidpa dan op het gratis nummer.

Contactcenter: 0800-90 300

fax : 03-260 60 00

www.pidpa.be

klant@pidpa.be

Uitgelicht