Delen

Gauwdiefstal

Gauwdieven of zakkenrollers vallen doorgaans niet op in het straatbeeld. Ze gebruiken afleidingstrucs en werken vaak in bende. De buit wordt dan snel doorgegeven.

De kans dat je iets van de buit terugziet is zeer klein. Gauwdieven zijn het meest actief op plaatsen waar veel volk is.

Wil je vermijden dat ook jij slachtoffer wordt?

Volg dan de volgende tips:

  • Draag je handtas steeds gesloten. Draag ze als het druk is vooraan tegen je lichaam met de sluiting naar de binnenzijde. Een handtas die op je rug hangt is een uitnodiging voor gauwdieven!
  • Steek je portefeuille nooit in je achterste broekzakken. Ook jaszakken langs de buitenzijde zijn makkelijk toegankelijk voor gauwdieven. De binnenzak van een vest of een broekzak vooraan genieten de voorkeur. Als de zakken afsluitbaar zijn, maak er dan gebruik van.
  • Als je jouw portefeuille moet bovenhalen om te betalen, doe dit dan discreet, zodat omstaanders niet kunnen zien hoeveel geld je bij hebt.
  • Neem niet meer cash geld mee dan je nodig hebt.
  • Maak bij voorkeur gebruik van bankkaarten, maar bewaar nooit je code samen met de bankkaart. Nog erger wordt het als je de pincode op je bankkaart schrijft.
  • Als je aan een geldautomaat aangesproken wordt door onbekenden, wees dan zeer alert. Is je kaart plots ingeslikt, tik dan nooit opnieuw je pincode in om de kaart terug te krijgen, maar blokkeer direct je bankkaart via CARD-stop (tel. 070 344 344).
  • Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding in je omgeving ontstaat. Gauwdieven maken dankbaar misbruik van afleiding.
  • Wanneer je plots wordt aangestoten of de indruk hebt opzettelijk ingesloten te zijn tijdens drukte, controleer dan direct of je niet bestolen bent.
  • Laat je handtas of rugzak nooit onbeheerd achter wanneer je winkelt of uitgaat.

Toch slachtoffer?

Indien je, ondanks al je voorzorgen, toch het slachtoffer wordt van een gauwdiefstal, doe dan meteen aangifte bij de politie.

TelefoonAls ook je bankkaart gestolen is, blokkeer deze direct via CARD-stop op het nummer 070 344 344. Je kan dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 doen. Ook vanuit het buitenland kan je je bankkaart blokkeren op het nummer 00 32 70 344 344.

Uitgelicht

Website Lokale politie Lier

Website Federale politie

Website Elektronisch betalen

Website veiligheid en preventie