Delen

Geef fietsdieven geen kans!

Jaarlijks worden er in ons land meer dan 30.000 fietsdiefstallen geregistreerd. Het feitelijke aantal ligt stukken hoger.

De dieven zijn zowel ‘professionals’ die de buit verkopen als gelegenheidsdieven. Wil je vermijden dat ook jouw fiets in de statistieken terechtkomt?

We geven je enkele handige tips.

Maak je fiets vast met een degelijk slot

Een goed ringslot maak je niet zomaar open, maar een fiets die niet vastligt aan een hek of paal kan nog wel opgepakt en meegenomen worden. Om je fiets vast te maken aan een hek of paal, koop je best een extra slot. Beugel-, vouw- of kettingsloten zijn zeer geschikt. Je steekt ze door het wiel en frame. Daarna maak je het slot vast aan een fietsrek, hek of paal.

De aankoop van een goed slot is heel belangrijk. Je herkent ze aan het ART-keurmerk. De categorie (1 tot en met 4) geeft de preventiewaarde van het slot aan.

Als je een goed slot hebt, vergeet het dan niet te gebruiken ook al stal je je fiets maar even. Zet hem ook thuis op slot.

Registreer je fiets

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk kenmerken van je fiets kent en dat ze eventueel op de fiets zichtbaar zijn. Je kan je fiets ook registreren door je rijksregisternummer in het kader te (laten) graveren of je fiets te laten labelen. Daarnaast is er de fietspas. Je haalt die op de dienst handhaving en preventie. Vul hem volledig in en bewaar hem zorgvuldig.

Fiets toch gestolen?

Doe steeds aangifte bij de lokale politie. Heb je een fietspas, neem die dan mee.

Uitgelicht

Brochure: Geef fietsdieven geen kans

06 september 2013,  pdf, 746kB

Download dit bestand

Website gevonden fietsen

Website veiligheid en preventie