Delen

Gratis materiaal

Je organiseert een multiculturele activiteit op school, in de buurt waar je woont of in je vereniging? Dan kan je kan bij ons terecht voor het lenen van specifiek materiaal.

Het lenen van materiaal is gratis.

Speel taalspellen en scoor beter voor taal

Wat betekent ‘Op een houtje bijten’? Hoe schrijf je het meervoud van tante? Noem een werkwoord dat begint met een h?

Ben je anderstalig en wil je op een speelse manier werken aan je kennis van de Nederlandse taal? Ben je vrijwillige taalcoach en wil je een leuke activiteit met een inburgeraar? Of ben je misschien een leerkracht die op zoek is naar een educatief spel voor tijdens de Nederlandse les? Iedereen die wil werken rond Nederlandse taal is geholpen met deze taalspellen.

Je oefent allerlei taalonderdelen zoals woordenschat, spelling, meervoud, voorzetsels, vervoegingen, verkleinwoorden, uitdrukkingen, woordraadsels en nog veel meer. Deelnemers van verschillende niveaus en leeftijden kunnen samenspelen. Deze taalspellen vergroten de spreekdurf en het vermogen om thema’s te bespreken of begrippen te verklaren.

Taalprikkels

In het boek ‘taalprikkels’ staan zestig korte taalactiviteiten die goed te gebruiken zijn. Ze zijn ingedeeld naar vaardigheid. Dit is een leuk en praktisch boek. Ook het gebruik van digibord, apps en internet wordt erin vermeld.

Wil je een taalspel of het boek taalprikkels gratis ontlenen? Dat kan door het online aanvraagformulier in te vullen.

50 jaar migratie

In 2014 vonden er vertoningen plaats van de film '50 jaar migratie in Lier'.

De stad is in het bezit van een kopie van de film om uit te lenen aan verenigingen. Je kan de dvd uitlenen door het online aanvraagformulier in te vullen.

Verliefd, verloofd, getrouwd?

Liefde is een onderwerp dat bij alle jongeren leeft. Liefde gekoppeld aan migratie is dan weer iets waar allochtone jongeren vaak mee bezig zijn.

Hoe maak je deze thema’s bespreekbaar in je vriendenkring, klas, jeugdbeweging of eender welke groep. Bij de stad Lier kan je gratis 3 verschillende dvd’s lenen:

  • Kismet
  • Verliefd, verloofd, getrouwd?
  • My big fat Belgian Wedding

De eerste 2 dvd’s zijn gemaakt door Ella vzw en bevatten interviews met jongeren, ouders en koppels uit Marokko, Turkije en Vlaanderen. Jongeren en ouders vertellen over hoe ze denken over relaties en huwelijk en ze vertellen ook over hun eigen ervaringen.

Bij deze dvd’s zitten 3 boekjes: methodieken en tips om over dit thema een gesprek op gang te brengen, een infobrochure over huwelijksmigratie met o.a. cijfers, wetten en rechtenen en een brochure over relatievorming.

De dvd ‘My big fat Belgian Wedding’ vertelt de verhalen van 15 zeer verschillende vrouwen. Ze praten over hun persoonlijke ervaringen en één ding hebben ze gemeen: hun relatie is intercultureel. Een van de partners in het koppel is geëmigreerd van het land van herkomst naar hier. De film werd gerealiseerd door Liberale vrouwen vzw.

Het werkboek van de dvd kan gebruikt worden om op een heel eenvoudige manier in groep over dit thema te praten.

Uitgelicht

Sociaal infopunt

Sociaal Huis
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 2
2500 Lier
tel. 03 8000 500

Openingsuren
ma 9-12.30 uur en 14-19 uur
di-woe-do 9-12.30 uur en 14-16 uur (tijdens schoolvakanties in de namiddag gesloten)
vr 9-12.30 uur

lees verder