Delen

Asiel

Wist je dat... er in Lier asielzoekers worden opgevangen?

De vluchtelingencrisis brengt veel vragen met zich mee. We proberen op de meest voorkomende vragen een duidelijk antwoord te geven.

Is de opvang van asielzoekers in Lier iets nieuw?

Neen. Het OCMW van Lier heeft een LOI. Dat is een Lokaal Opvanginitiatief, een plek waarin asielzoekers tijdens hun asielprocedure materiële opvang krijgen. Er bestaat veel verwarring over deze opvang. Je hoort wel eens dat asielzoekers een sociale woning krijgen, een leefloon en nog veel meer. Maar niets is minder waar. Tijdens de opvang in een LOI heeft de asielzoeker geen recht op leefloon of gezinsbijslag. Wel krijgen mensen in de opvang wekelijks leefgeld, o.a. voor voeding, materiële steun en administratieve en psychosociale begeleiding.

Hoeveel asielzoekers zijn er in Lier?

Fedasil is het agentschap voor opvang van asielzoekers. Het is deze organisatie die beslist wie er in onze gemeente kan opgevangen worden. Momenteel vangt het Lierse LOI 33 asielzoekers op in 9 woningen. In 4 woningen leeft een gezin van 3 of 4 personen en in 4 andere woningen leven 3 tot 5 alleenstaande mannen samen.

Moet ik langer wachten op een sociale woning omwille van de opvang van asielzoekers?

Neen. Deze woningen zijn geen sociale woningen, het zijn opvangplaatsen die het OCMW van Lier al jaren heeft om asielzoekers tijdelijk op te vangen. Niemand moet dus langer wachten op een sociale woning omdat er asielzoekers worden opgevangen.

Wordt Lier nu door de crisis overspoeld met nog meer asielzoekers?

Lier wordt zeker niet overspoeld. Naar aanleiding van de huidige vluchtelingencrisis werd in oktober 2015 de opvangcapaciteit uitgebreid met 4 plaatsen. Concreet gaat het over 1 woning voor een gezin van 4. In in de nabije toekomst zullen er maximaal nog 10 extra mensen worden opgevangen. Zolang het onderzoek loopt of deze mensen mogen blijven in België of niet, mogen ze in deze woningen verblijven. Het OCMW volgt hen verder op.

Waar komen de asielzoekers vandaan?

Momenteel verblijven er in het Lierse LOI mensen uit Syrië, Irak, Somalië, Eritrea, Soedan, Palestina, Sri Lanka, China, Pakistan, Rusland, Turkije, Oekraine en Hongarije. De groep is zeer divers net zoals de redenen waarom ze hun land zijn ontvlucht op zoek naar veiligheid en een beter leven. De federale overheid beslist of ze uiteindelijk ook asiel krijgen, of ons land weer moeten verlaten.

Kost deze opvang Lier geld?

Nee. De federale regering betaalt de kosten voor asielzoekers die in het LOI verblijven.

Voor vragen of meer info

Sociaal Huis OCMW Lier - ides.brabants@ocmwlier.be – tel. 03 491 67 56

Organisaties die actief zijn rond dit thema

> www.oxfam.be

> www.caritas.be

> www.dezilverenknoop.be

> www.prismavzw.be

> wereld-delen.be

> www.vluchtelingenwerk.be

> fedasil.be/nl/center/broechem

> www.vluchtelingendienst.be

> www.rodekruis.be

> www.doktersvandewereld.be

 

> refugees-welcome.be

> www.orbitvzw.be/category/campagnes/

Uitgelicht