Delen

DOCSTOP

docstop

Ben je je Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer je kaart.

Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van je document en de eventuele financiële gevolgen (bijv. : het openen op je naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.). DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar.

Belangrijk: met DOC STOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden geblokkeerd.

Diefstal of verlies: wat doen?

  • In geval van diefstal. Bel onmiddellijk naar DOCSTOP. Doe ook aangifte van de diefstal bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij de lokale politie.
  • In geval van verlies. Bel onmiddellijk naar DOCSTOP. Ga vervolgens naar het stadskantoor. Buiten de openingstijden kan je bij de politie terecht voor een voorlopig attest.

Belangrijk: als het verloren document een verblijfstitel betreft, dien je altijd eerst aangifte van het verlies te doen bij de politie alvorens naar het stadskantoor te gaan.

Wat gebeurt er na je telefoontje?

  • * Identiteitskaarten en verblijfstitels
    Je ontvangt een brief waarin je melding van verlies of diefstal wordt bevestigd. Het identiteitsdocument wordt ongeldig verklaard en je moet een nieuw document aanvragen.
  • Paspoorten
    Vanaf het moment dat je DOCSTOP belt, wordt je paspoort ongeldig verklaard. Indien je dit nodig hebt om te reizen, vraag dan op tijd een nieuw paspoort aan.

Uitgelicht

Elektronische identiteitskaart (e-ID)

Reispas voor Belgen