Delen

Laatste wilsbeschikking inzake euthanasie

Voorafgaande wilsverklaring inzake euthanasie

Wil je nu al kenbaar maken dat, mocht je ooit in een onomkeerbare coma geraken, een arts je leven mag beëindigen? Hiervoor kan iedereen boven de 18 jaar een wilsverklaring opstellen. Je doet dit in aanwezigheid van twee meerderjarige getuigen (verplicht) en één meerderjarige vertrouwenspersoon (facultatief). Minstens één van de getuigen mag geen materieel belang hebben bij je dood.

Een vertrouwenspersoon heeft als taak, mocht je ooit in een coma geraken, je wensen aan de juiste perso(o)n(en) kenbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze worden uitgevoerd. Een wilsverklaring is vijf jaar geldig, en dient dus na vijf jaar hernieuwd te worden. Je kan ze ook op gelijk welk moment intrekken of herzien.

Het is belangrijk om verschillende exemplaren van je wilsverklaring aan verschillende personen of instanties te geven: vertrouwenspersoon (en eventueel ook getuigen), huisarts of behandelende specialist, het gemeentebestuur (waar je je wilsverklaring ook kan laten registreren).

Indien je ook een exemplaar indient bij het huisvandeMens, dan krijg je na vijf jaar automatisch een verwittiging dat je jouw verklaring dient te hernieuwen. Deze organisatie geeft ook grondige wettelijke informatie over dit onderwerp. Een voorbeeld van een wilsverklaring vind je op www.leif.be.

 

Actueel verzoek inzake euthanasie

Ben je ongeneeslijk ziek en wil je niet meer verder leven? Dan kan je, indien je meerderjarig bent, aan je arts euthanasie vragen. De arts heeft weliswaar niet de verplichting dit zelf toe te passen. De arts is zelfs niet verplicht je door te verwijzen naar een andere arts.


InformatieLeiflijn: tel. 078 15 11 55
HuisvandeMens, Begijnhofstraat 4, tel. 03 488 03 33

Aanvraag

Pdf

Vul het formulier in en kom ermee naar het stadskantoor.

Hiervoor dien je een afspraak te maken:

afspraak

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Formulier wilsverklaring euthanasie

05 januari 2012,  pdf, 317kB

Download dit bestand

Folder wilsverklaring euthanasie

17 september 2013,  pdf, 520kB

Download dit bestand