Delen

Huwelijksdatum vastleggen, huwelijksaangifte, huwelijk

STAP 1: Trouwdag vastleggen (vanaf 1 jaar voor het huwelijk)

 • Eén van de toekomstige echtgenoten kan maximum één jaar op voorhand vanaf 9 uur 's morgens een trouwdag vastleggen. Je kan dit zowel via het online formulier doen, telefonisch (03 8000 380) of aan het het loket > maak een afspraak. De huwelijksplechtigheden zullen aaneensluitend plaatsvinden vanaf het moment dat er één huwelijksplechtigheid is vastgelegd.

  Opgelet: Om in Lier te kunnen huwen, moet één van beide partners in Lier wonen. Als je in het buitenland woont maar 1 van beide partners is Belg kan er ook in Lier gehuwd worden indien:

  - Lier de laatste woonplaats was van één van beide partners

  - Lier de geboorteplaats is van één van beide partners

  - Lier de plaats is waar een bloedverwant tot en met de 2de graad van één van beide partners woont. Het gaat om een bloedverwant in opgaande lijn (vader, moeder, grootvader of grootmoeder), in nederdalende lijn (zoon, dochter, kleinzoon, kleindochter) of in zelfde lijn (broer of zus)

 • Mogelijke trouwdagen, -uren en -tarieven:
Dinsdag

Tussen 14 en 15 uur
Gratis (trouwboekje 10,80 euro)

Vrijdag

Tussen 10 en 14 uur
55,90 euro (trouwboekje 10,80 euro)

Zaterdag

Tussen 10.30 en 12.30 uur
167,90 euro (trouwboekje 10,80 euro)

De eerste aanvrager voor een huwelijk zonder receptie is verplicht het voorlaatste tijdstip te nemen, dus op volgende uren:

 • op dinsdag: het huwelijk van 14.30 uur
 • op vrijdag: het huwelijk van 13.30 uur
 • op zaterdag: het huwelijk van 12.00 uur

De volgende aanvragers voor een huwelijk dienen daarop aan te sluiten met het tijdstip ervoor.

Indien je op een andere dag wenst te trouwen, dan dien je hiervoor schriftelijk toestemming te vragen aan het college van burgemeester en schepenen (270,30 euro - trouwboekje 10,80 euro). 

Receptie in het stadhuis
Indien je opteert voor het laatste huwelijk van de dag wordt een meerkost van 208,60 euro aangerekend voor de huur van de zaal op de tweede verdieping van het stadhuis. Deze zaal kan dan gebruikt worden voor een kleine receptie van 2 uur en dit aansluitend op het officiële gedeelte van het huwelijk.

 • op dinsdag: het huwelijk van 15 uur (einde receptie om 17.30 uur)
 • op vrijdag: het huwelijk van 14 uur (einde receptie 16.30 uur)
 • op zaterdag: het huwelijk van 12.30 uur (einde receptie 15.00 uur)

STAP 2: Documenten en akten 

Na de aanvraag krijg je een bevestiging van de datum en het uur van je huwelijk. Ook krijg je een aantal documenten die je moet nakijken en aanvullen. Deze dien je terug te bezorgen, ofwel per mail ofwel bij de aangifte van het huwelijk (ondertrouw).

Opgelet: mogelijk krijg je ook nog een overzicht van akten die je in het buitenland dient op te vragen. Dit is bv. wanneer je in het buitenland geboren of gescheiden bent of in het buitenland weduwe/weduwnaar geworden bent. Deze akten dienen volledig gelegaliseerd en vertaald te zijn en mogen max. 1 jaar oud zijn. Als je deze documenten hebt, dan maak je een afspraak in het stadskantoor om deze documenten af te geven:

 Afspraak maken

(klik op het logo om een afspraak te maken, de pagina opent in een nieuw venster)

 

STAP 3: Huwelijksaangifte/ondertrouw

De aangifte/ondertrouw gebeurt door beide huwelijkskandidaten, ten vroegste 6 maanden en ten laatste 15 dagen voor het huwelijk. Indien de aangifte/ondertrouw maar door één van beiden kan gebeuren, dan moet er een gelegaliseerde volmacht van de afwezige huwelijkspartner voorgelegd worden, waaruit zijn instemming met de huwelijksaangifte blijkt.  

Je brengt mee:

 • Identiteitskaarten van beide toekomstige echtgenoten.
 • De documenten die je kreeg na het vastleggen van de huwelijksdatum, volledig aangevuld.
 • De onkosten moeten bij de akte van aangifte/ondertrouw betaald worden. Je kan betalen met Bancontact.

Voor de aangifte van het huwelijk (de ondertrouw) dien je een afspraak te maken: (opgelet: als je documenten uit het buitenland nodig hebt, dan moet je deze eerst binnenbrengen alvorens een afspraak te maken voor de aangifte / ondertrouw)

 

Afspraak maken

 

(klik op het logo om een afspraak te maken, de pagina opent in een nieuw venster)

 

STAP 4: Huwelijk

 • Je kan met maximaal vier voertuigen tijdens de huwelijksceremonie parkeren op het vrije gedeelte vóór het stadhuis. Je dient voor alle voertuigen een tijdelijke doorgangskaart aan te vragen. Een tijdelijke doorgangskaart n.a.v. een huwelijk is gratis. Trouw je op een zaterdag of op een andere dag wanneer er al een evenement plaatsvindt op de Grote Markt? Dan heb je in plaats van de tijdelijke doorgangskaart een ander document nodig. Je krijgt alle info hierover tijdens je afspraak voor de huwelijksaangifte. Dit geldt voor elke type voertuig dat je wenst te gebruiken. Speciaal vervoer, bijvoorbeeld een bus of koets, moet je ook vermelden op het groene formulier van de huwelijksaangifte.
   
 • Ontvangst: in de inkomhal van het stadhuis word je opgewacht door de huisbewaarder-ceremoniemeester, hij zal de identiteitskaarten van de getuigen vragen alsook de ringen, indien deze worden uitgewisseld tijdens het burgerlijk huwelijk.

Wil je huwen in het buitenland?

Vraag dan bij de ambassade of het consulaat van het betrokken land welke formaliteiten je in orde moet brengen.

Voorwaarden

Om in Lier te kunnen huwen moet één van beide partners in Lier wonen.

Als je in het buitenland woont maar 1 van beide partners is Belg kan er ook in Lier gehuwd worden indien:

 • Lier de laatste woonplaats was van één van beide partners
 • Lier de geboorteplaats is van één van beide partners
 • Lier de plaats is waar een bloedverwant tot en met de 2de graad van één van beide partners woont. Het gaat om een bloedverwant in opgaande lijn (vader, moeder, grootvader of grootmoeder), in nederdalende lijn (zoon, dochter, kleinzoon, kleindochter) of in zelfde lijn (broer of zus)

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Huishoudelijk reglement op huwelijksplechtigheden