Delen

Adreswijziging niet-Belgen

  • Een adreswijziging geef je binnen acht dagen na het betrekken van je nieuwe woonst aan.
  • Een meerderjarig gezinslid kan de aangifte voor het hele gezin doen.
  • Na de aangifte kijkt de politie na of je ook effectief op je nieuwe adres woont. De wijkagent komt langs en na een positieve controle kan je een afspraak plannen om met je gezin langs te komen en de identiteitskaarten te laten aanpassen.

Kosten

Gratis

Aanvraag

Stap 1 Aangifte van je nieuwe adres

online

(Klik op het logo en vul de velden van het online formulier in)
  • Vul het online formulier in en je wijziging wordt zo snel mogelijk doorgevoerd.
  • Je kan je adreswijziging ook melden via de website van het rijksregister. Hiervoor heb je een kaartlezer nodig. De aangifte via het rijksregister heeft als voordeel dat je geen foute informatie kan doorgeven omdat je de aangifte met je eID en via het Rijksregister doet. Bovendien kan je op elk ogenblik nagaan hoever het staat met de behandeling ervan.
  • Verlaat je Lier en ga je in een andere gemeente wonen, doe dan aangifte in het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats.

Stap 2 Na de woonstcontrole door de politie: maak een afspraak voor het aanpassen van je identiteitskaart. 

afspraak

(Klik op het logo om een afspraak te maken, de pagina opent in een nieuw venster)

Volmacht

Indien je de adreswijziging zelf niet kan doorvoeren kan je dit ook door iemand anders laten doen. Vul hiervoor het volmachtformulier in en onderteken het beiden. Met dit formulier kan de persoon de wijziging laten doorvoeren.

Verhuis van een minderjarige

Als een minderjarige verhuist, gelden er enkele speciale regels wat de toestemming van (één van) de ouder(s) betreft. Deze verschillen naargelang er wél of geen uitspraak is over het hoederecht.

Als er geen uitspraak is over het hoederecht, geeft de ouder waar het kind werkelijk verblijft de adreswijziging aan en ondertekent die. Na vaststelling door de wijkagent wordt het kind op het nieuwe adres ingeschreven.

Is er wel een uitspraak over het hoederecht? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Het kind verhuist naar de ouder die het hoederecht kreeg toegewezen. Deze ouder doet de adreswijziging en brengt een bewijs mee dat hij/zij het hoederecht heeft.  Na vaststelling door de wijkagent wordt het kind ingeschreven op het nieuwe adres.
  • Het kind verhuist naar de ouder die het hoederecht NIET kreeg toegewezen. De ouder waar het kind werkelijk verblijft doet, na schriftelijke toestemming van de ouder die het hoederecht kreeg, aangifte van verhuis. Als deze toestemming niet gegeven wordt, stelt de politie het werkelijk verblijf vast. Woont het kind inderdaad bij de andere ouder, dan wordt een procedure ingeleid bij het ministerie van binnenlandse zaken. Deze stellen dan, via een eigen onderzoek, vast of het kind werkelijk op het aangegeven adres woont. Is dat onderzoek positief, dan wordt het kind daar ook ingeschreven. De gemeente van woonst krijgt deze beslissing toegestuurd en verwittigt, met een aangetekende brief, alle partijen over de genomen beslissing. Hou er rekening mee dat deze procedure 6 maanden of meer kan duren.

Als een minderjarige die zijn inschrijving bij zijn ouders of één van zijn ouders heeft, alleen verhuist, dan dient de minderjarige daartoe de toestemming van één van de ouders voor te leggen.  Als de ouders gescheiden zijn, dient de ouder die het ouderlijk gezag uitoefent de toestemming te geven. Het ouderlijk gezag moet dan bewezen worden door een vonnis of arrest voor te leggen. Als er geen vonnis is, dient de ouder dit schriftelijk te verklaren.

Bijkomend

Adreswijziging hond

Ook voor je hond dien je de adresverandering in orde te brengen. De identificatie en registratie van honden is verplicht sinds 1 september 1998.

Op deze manier bespaar je jezelf veel verdriet wanneer de dieren in hun nieuwe omgeving verloren zouden lopen. Vergeet dus ook zeker het adres van je viervoeter niet aan te passen wanneer je verhuist.

Dit doe je door het kaartje 'Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering - Aangifte van overlijden', dat bij het hondenpaspoort zit, met het nieuwe adres op te sturen naar DogID.

Twee weken later kan je zelf op de website van DogID controleren of de gegevens correct werden aangepast.

Meer informatie via www.dogid.be.

Meenemen

  • Verblijfskaart en/of paspoort (en die van de gezinsleden die mee verhuizen) en pincode ingeval van elektronische identiteitskaarten

Tips

Vergeet ook niet om het postkantoor, de watermaatschappij, gas-en elektriciteitsmaatschappij, tv-distributie, bank, mutualiteit, werkgever, vakbond, verzekeringsmaatschappij, telefoonmaatschappij, abonnementen, B.T.W., vrienden en familie, … te verwittigen.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Volmachtformulier

08 maart 2019,  pdf, 272kB

Download dit bestand

Website My Belgium.be