Delen

Inname openbaar domein bij werven en/of verkeersbelemmeringen

Inname openbaar domein?

Als je werken wilt uitvoeren of je wilt verbouwen en je maakt gebruik van een deel van het openbare domein voor bv. het plaatsen van een container, hoogtewerker, torenkraan, stelling, verhuiswagen of het leveren van meubels, stockeren van bouwmaterialen … dan heb je steeds een schriftelijke toelating inname openbaar domein nodig. 

Aanvraag

Wie moet de aanvraag indienen?

Iedereen kan een aanvraag indienen.

Opgelet: zowel de aannemer, als de opdrachtgever zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de inname openbaar domein. Bijgevolg verifieer je best vooraf bij je aannemer of deze een toelating inname openbaar domein heeft. Omgekeerd doe je als aannemer hetzelfde.

Wanneer?

Opgelet! Vraag je inname altijd tijdig aan.

De termijn waarop je je aanvraag moet indienen, hangt af van de aard van de inname:

  • minstens 5 werkdagen voor een inname die geen verkeershinder veroorzaakt (dag van de aanvraag en uitvoering zijn niet inbegrepen)
    - Geen hinder betekent een vrije voetgangersdoorgang op het voetpad van minimaal 1m5
    - Inname van enkel een parkeerstrook
  • minstens 15 werkdagen voor een inname die wel het verkeer belemmert (dag van de aanvraag en uitvoering zijn niet inbegrepen)

Hoe kan je de inname aanvragen?

Een inname van het openbaar domein kan je volledig online aanvragen en afhandelen. Vul het online formulier in via onderstaande knop en klik in het volgende scherm op ‘Inname openbaar domein’. Aannemers e.a. kiezen hier de tweede knop.
Je maakt best gebruik van de browser 'Google Chrome'.

aanvraag

Indien de aanvraag een inname met hinder betreft, wordt deze best online aangevraagd door de uitvoerder van de werken zelf, in de meeste gevallen bv. de aannemer. Voor een aanvraag met hinder op het openbaar domein heb je immers extra gegevens nodig zoals bv. grootte kraan, vrachtwagen of lift.

Ik heb nog bijkomende vragen 

Indien het nodig is om de aanvraag met een medewerker te bespreken, dan kan dit telefonisch of op afspraak

afspraak maken

Kosten

De vergunning zelf is gratis, maar aan alles wat op het openbaar domein gebeurt (bv. laten plaatsen van borden, parkeren van een voertuig erop, plaatsen van een container...) kunnen bijkomende kosten verbonden zijn.

Betaling:

  • Online aanvraag: na goedkeuring van je aanvraag ontvang je in je mailbox een link naar je online betaling. Na de online betaling krijg je per mail nog de toelating inname openbaar domein en een betalingsbewijs toegestuurd.

Problemen bij de betaling: indien er online betalingsproblemen zijn, probeer dan later even opnieuw (kan een algemene storing zijn). Indien het toch niet lukt, neem dan even contact met ons op via info@lier.be of tel. 03 8000 300. Dan zoeken we samen met jou naar een oplossing.
 

Opgelet! Indien je niet over een signalisatievergunning beschikt kan je hiervoor een GAS-boete krijgen. Voorkom dit! Bijkomend zal de belasting voor de inname van het openbaar domein ambtshalve geïnd worden.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Retributiereglement op het tijdelijk ter beschikking stellen van verkeerssignalisatie 2020

19 december 2019,  pdf, 121kB

Download dit bestand

Belastingreglement tijdelijk afzetten of innemen van openbaar domein 2020

19 december 2019,  pdf, 176kB

Download dit bestand