Delen

Vrijwilliger voor onderhoud van openbaar domein

COVID 19 -  Je mag maximaal 4 personen zwerfvuil ruimen. Zwerfvuil oprapen alleen of in groep is dus toegestaan met maximum 4 personen. Er zijn een aantal voorwaarden en persoonlijke preventie-maatregelen gezien de overdracht van het virus ook kan gebeuren door besmette oppervlakten.

Volgende persoonlijke preventiemaatregelen hou je best altijd in acht:

  • Raap niets op met onbeschermde handen, draag dus ten allen tijden rubberen of latex handschoenen en/of gebruik een grijpstok.
  • Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
  • Raak je gezicht niet aan.
  • Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
  • Neem alcoholgel mee (aangezien er niet overal voorzieningen zijn om je handen te wassen).
  • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg.
  • Indien je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt: hoest of nies in je elleboog.
  • Hou min. 1,5 meter afstand van anderen.
  • Vermijd contact met kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid.
  • Voel je je ziek? Blijf thuis!

Meer info
 

Eind april 2010 besliste het college om met een proefproject te starten voor logistieke ondersteuning van vrijwilligers voor het onderhoud van het openbaar domein in de buitenwijken. De vrijwilligers kregen hiervoor gratis een grijpstok, fluohesje, handschoenen en vuilzakken ter beschikking. Dit proefproject kwam er op vraag van een aantal bewoners die op eigen kosten een deel van de openbare ruimte onderhielden. 

Na een positieve evaluatie besliste het schepencollege op 12 juni 2012 om het project uit te breiden naar het ganse grondgebied. Het actieterrein kan sinds dan ook gedeeltelijk of geen eigendom zijn van de stad op voorwaarde dat het een openbaar karakter heeft.

Het college beslist eind 2013 opnieuw om vanuit de positieve ervaringen het project ‘vrijwilligers openbaar domein’ verder uit te breiden. Ditmaal naar bladzakken, als alternatief voor straten zonder bladkorven, en tevens naar gratis materiële ondersteuning van opruimacties voor groepen, scholen e.a.

Het project ‘vrijwilligers openbaar domein’ groeide intussen uit tot meer dan 70 permanente vrijwilligers. Deze vrijwilligers ruimen zwerfvuil op in hun buurt en deponeren het in de gratis ter beschikking gestelde genummerde vuilzakken. De stad zorgt voor de ophaling en de verwerking van de volle zakken zwerfvuil. Daarnaast zorgen de vrijwilligers ervoor dat er sneller melding gemaakt wordt van sluikstort of andere onregelmatigheden.

Aanvraag

Online 

(Klik op het logo en vul de velden van het online formulier in)
 

Voel jij er ook wel wat voor om een deel van het openbaar domein in je buurt zwerfvuilvrij te houden of doe je dit al maar ben je nog niet ingeschreven? Vul dan het online inschrijfformulier in. Als vrijwilliger kies je zelf hoe groot of hoe klein jouw inzet zal zijn. In ruil voor jouw onbetaalbare inspanningen, krijg je van de stad gratis materiaal ter beschikking en haalt de stad de gevulde zakken bij je op.

Zie jij het niet mogelijk om op regelmatige basis op te ruimen in je buurt en lijkt een eenmalige groepsactie met je klas, je straat of je vereniging eerder iets op jullie maat. Ook dan geeft de stad gratis ondersteuning (onder voorbehoud van beschikbaarheid: op = op). Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Materiaal aanvragen doe je tijdig maar ten laatste drie weken voor je actie.

Na je opruimmoment kan je nog een gezellige afsluiter met je groep organiseren. Neem je hiervoor de openbare ruimte in, dan dien je dit ook vooraf aan te vragen.

vrijwillig openbaar domein 

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder