Delen

Ik wil melding maken van zwerfkatten

Wanneer er in je buurt veel zwerfkatten lopen, kan je dit melden aan de stad. De stad werkt samen met een extern bedrijf om de problematiek aan te pakken.

Vrijwilligers vangen de katten. Een dierenarts steriliseert ze en daarna worden de katten teruggezet op de plaats waar ze gevangen werden. Op deze manier voorkomen we dat zwerfkatten zich voortplanten en het probleem zich uitbreidt.

Wat kan je doen om de zwerfkattenpopulatie beperkt te houden?

Zwerfkatten kunnen voor hinder en overlast zorgen. Daarom is het belangrijk om de zwerfkattenpopulatie te controleren .

Het stadsbestuur kiest ervoor om het zwerfkattenprobleem aan te pakken op een diervriendelijke maar effectieve manier. Een zwerfkat jongt doorgaans twee tot drie maal per jaar. Om de populatie beheersbaar te maken worden de zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst.  De stad doet hiervoor een beroep op de vzw ADMA.

Het is niet de bedoeling om katten te laten verdwijnen, wel om een gezonde en beperkte kattenpopulatie te verkrijgen. De vzw ADMA werkt hiervoor samen met lokale dierenartsen.

Doordat katten steriel gemaakt worden neemt de overlast beduidend af.

Je kan echter ook een steentje bijdragen!

  • Neem je verantwoordelijkheid als katteneigenaar en laat je kat steriliseren. Zo vermindert het aantal ongewenste katjes die gaan rondzwerven.
  • Ben je een tijdje afwezig zorg dan voor opvang voor je kat zodat ze niet gaat rondzwerven.
  • Plaatsen waar er overlast is van een zwerfkattenpopulatie en een eventuele ingreep noodzakelijk is, kunnen gemeld worden via onderstaand meldingsformulier.
  • Gevangen katten worden altijd gecontroleerd op een halsbandje of chip. Maak je kat duidelijk kenbaar! Zo vermijd je dat je kat als zwerfkat wordt aanzien.

Aanvraag

Online

Indien je melding wil maken van zwerfkatten, kan dit door het online formulier in te vullen.

Uitgelicht

Klachten en meldingen

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 350

lees verder