Delen

Ik wil melding maken van zwerfkatten

Zwerfkatten kunnen voor hinder en overlast zorgen. Daarom is het belangrijk om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden.

We hanteren al verschillende jaren een diervriendelijk zwerfkattenbeleid.

Tamme katten zonder baasje kan je binnenbrengen bij de Lokale Politie van Lier. Zij controleren of de kat gechipt is en werken samen met een dierenasiel voor tijdelijke opvang. Indien er geen baasje opduikt binnen de wettelijke wachttermijn (45 dagen) worden de katten ter adoptie aangeboden

Voor schuwere katten is een asiel geen optie. Voor hen doen we beroep op vrijwilligers die de katten gaan vangen, ze naar de lokale dierenartsen brengen en ze na castratie / sterilisatie op hetzelfde adres terug uitzetten. Dit om te vermijden dat het territorium door nieuwe katten wordt ingenomen. 

Er worden nooit dieren geëuthanaseerd, tenzij op medisch advies van de dierenarts.

Doordat katten gecastreerd / gesteriliseerd zijn neemt de overlast beduidend af.

Belangrijk: maak zo snel mogelijk een melding zodat er geen ongewenste kittens geboren worden. Ook bij kittens is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk opgevangen worden voordat ze verwilderen. 

Nieuwe wetgeving

Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd en gechipt worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten geboren na 1 september 2014 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn. Elke kat moet gesteriliseerd en gechipt zijn vóór ze verkocht of weggegeven wordt.

Wat kan jij doen?

  • neem je verantwoordelijkheid als katteneigenaar en laat je eigen kat castreren / steriliseren
  • ben je een tijdje afwezig, zorg dan voor opvang voor je kat zodat ze niet gaat rondzwerven
  • gevangen of overleden katten worden altijd gecontroleerd op een chip, een kleine éénmalige kost die een groot verschil uitmaakt
  • MELD ZWERFKATTEN

Aanvraag

Online

Indien je melding wil maken van zwerfkatten, kan dit door het online formulier in te vullen.

Uitgelicht