Delen

Ik wil melding maken van (eiken)processierupsen

Sinds enkele jaren worden we tijdens de zomermaanden (van half juni tot eind juli) geplaagd door processierupsen. Kaalgevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.

De rupsen zijn in die periode over het hele lichaam voorzien van talrijke brandharen. De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.

Probeer dus zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen.  Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes.  Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).

Bij lichte symptomen is geen behandeling nodig. Hevige jeuk? Raadpleeg je apotheker voor anti-jeukmiddelen. Bij ernstige klachten en ademhalingsproblemen, ga je best langs bij je huisarts. Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups en tips bij voorkomen/bestrijden vind je op www.eikenprocessierups.be.

Aanvraag

Online

Meld de aanwezigheid van processierupsen via het online meldingsformulier. De stad doet haar uiterste best om de meldingen op het openbaar domein zo snel mogelijk op te volgen, maar door het grote aantal processierupsen en de overbevraagde aannemers kan dit niet altijd even snel en moeten er keuzes gemaakt worden. Plaatsen met veel passage krijgen voorrang.

Processierupsen in je eigen tuin moet je zelf laten bestrijden. Meer info hierover en een lijst van aannemers vind je op de website van de provincie.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder