Delen

Rijbewijs - buitenlands rijbewijs omruilen

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om als buitenlander een Belgisch rijbewijs te bekomen. De procedure hangt af van de situatie.

Europees rijbewijs

Je dient je buitenlands rijbewijs ten laatste twee jaar na je inschrijvingsdatum in België om te ruilen naar een Belgisch rijbewijs.  Wanneer er een einddatum op het rijbewijs vermeld is, dien je dit om te ruilen voor de einddatum. Indien het rijbewijs niet werd omgezet naar een Belgisch rijbewijs vóór de einddatum, moet het vernieuwd worden in het land van oorsprong.

Het Europees rijbewijs wordt hoe dan ook best geregistreerd in België, zodat er bij verlies/diefstal in België een duplicaat kan verkregen worden. Indien niet, dient het duplicaat eveneens gehaald te worden in het land van oorsprong.

Erkend rijbewijs uit niet-Europees land

Deze rijbewijzen worden opgestuurd naar de politie. Daar worden ze gecontroleerd op echtheid. Ook de inschrijvingsdatum in België is van belang: het rijbewijs moet immers behaald worden voorafgaand aan de  inschrijvingsdatum van de persoon in België. Bij goedkeuring wordt de bezitter gecontacteerd om een afspraak te maken om met een recente pasfoto langs te komen voor de omwisseling naar een Belgisch rijbewijs. Wanneer de basisinformatie onleesbaar is op het buitenlands rijbewijs, is een beëdigde vertaling nodig.

Niet erkend rijbewijs uit niet-Europees land

Dergelijke rijbewijzen kunnen nooit omgewisseld worden naar een Belgisch rijbewijs. De houders van dergelijke rijbewijzen krijgen wel vrijstelling van scholing en kunnen direct een theoretisch en praktijkexamen afleggen. Om die examens te kunnen afleggen, moet je in België ingeschreven zijn.

 

Heb jij een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Bij een harde Brexit, zonder uittredingsakkoord, is een rijbewijs uit het VK niet langer geldig in België. Wissel het daarom om voor een Belgisch rijbewijs.

Kosten

25,40 euro, de betaling gebeurt meteen bij de aanvraag van het rijbewijs. Dit kan cash of met bancontact.

Aanvraag

Stap 1 AANVRAGEN

Voor de aanvraag van een rijbewijs dien je naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo).

afspraak

Stap 2 AFLEVEREN

3 werkdagen na de aanvraag kan je je rijbewijs afhalen aan het onthaal van het stadskantoor. Je hoeft hiervoor dus geen afspraak te maken. 

Je brengt bij het afhalen ook volgende documenten mee:

  • het kassaticket
  • nog in te dienen documenten vermeld op het kassaticket

Ook in het gemeentehuis van Koningshooikt kan een rijbewijs in bankkaartmodel afgehaald worden. Vergeet dit bij je aanvraag in het stadskantoor niet te vermelden.

Volmacht

Indien je zelf je rijbewijs niet kan afhalen kan je dit ook door iemand anders laten doen. Vul hiervoor het volmachtformulier in en onderteken het beiden. Met dit formulier kan de persoon het rijbewijs afhalen. Vergeet niet je oud rijbewijs of attest van verlies/diefstal, afgeleverd door de politie, mee te geven met de volmachtdrager.

Meenemen

  • je identiteitskaart
  • de pasfoto en handtekening worden digitaal overgenomen van de elektronische identiteitskaart, is die foto niet meer recent of gelijkend, dan breng je 1 recente pasfoto met witte achtergrond mee
  • je buitenlands rijbewijs

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Website Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer