Delen

Reispas voor Belgen

Voor een reis naar verschillende landen buiten de Europese Unie heb je een reispas (en soms ook een visum) nodig. Op de site van de federale overheidsdienst buitenlandse zaken vind je onder het item ‘op reis’ de vereiste reisdocumenten per land.

Een reispas voor volwassenen is 7 jaar geldig, een reispas voor minderjarigen 5 jaar.

Kosten

  -18 jaar +18 jaar

Normale procedure 
(5 werkdagen)

35 euro 71,20 euro

Dringende procedure
(1 werkdag)

210 euro 255,60 euro

Superdringende procedure
(4,5 uur, af te halen bij FOD Buitenlandse Zaken Brussel

270 euro 315,60 euro
Superdringende procedure
(4,5 uur, aan te vragen en af te halen bij FOD Buitenlandse Zaken Brussel)
320 euro 365 euro

Aanvraag

Stap 1 AANVRAGEN
Voor de aanvraag van een reispas dien je naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo). In het gemeentehuis van Koningshooikt is dit niet mogelijk.

afspraak maken

Het afleveren van een reispas neemt ongeveer 5 werkdagen in beslag (weekends en feestdagen worden niet meegerekend). Plan tijdig je afspraak, zeker indien je meerdere reispassen dient aan te vragen.

Je komt steeds zelf, want we hebben je handtekening nodig. Ook kinderen dienen aanwezig te zijn bij de aanvraag.

Als je met spoed een reispas nodig hebt, kan je gebruik maken van een dringende procedure. De aanvraag kan alleen in het stadskantoor. Bij een aanvraag vóór 14.30 uur, kan je je reispas in principe de volgende werkdag komen ophalen. 

Bij heel dringende situaties kan je ook kiezen voor een superdringende procedure. Hiervoor gelden echter striktere voorwaarden, zo mogen niet meer dan 2 van je paspoorten verloren of gestolen zijn in de voorbije 5 jaar. Een minderjarig kind moet bij de aanvraag vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

De aanvraag hiervoor kan worden ingediend in het stadskantoor of rechtstreeks bij het loket paspoorten en identiteitskaarten van de FOD Buitenlandse Zaken: Loket paspoorten en identiteitskaarten, Koloniënstraat 11 (ingang loket = 10 meter links van nummer 11), 1000 Brussel. Open van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. Je moet je minstens een kwartier voor sluitingstijd van het loket melden.

Ook als je in het buitenland woont en daar bij het consulaat ingeschreven bent (maar momenteel op reis bent in België), kan je je aanvraag doen in een Belgische gemeente:

 • als dit de Belgische gemeente is waar je (voor je vertrek naar het buitenland) laatst ingeschreven was
 • als je in deze gemeente geboren bent (en je nadien nooit in België gewoond hebt)
 • ben je niet in België geboren of heb je er nooit gewoond? Dan kan je de aanvraag doen in een gemeente naar keuze.

Opgelet
De gebruikelijke behandelingstermijn van ongeveer 5 werkdagen (weekends en feestdagen niet meegerekend) gaat in vanaf het moment dat de aanvraag aankomt bij de producent. De tijd die het consulaat nodig heeft om de aanvraag goed te keuren, alsook mogelijke tijdverschillen kunnen de gebruikelijke termijn verlengen, ook in geval van een spoedprocedure in België. Als je in het buitenland woont, is het niet mogelijk een reispas via een superdringende procedure aan te vragen.

Stap 2 AFLEVEREN
Je kan je reispas afhalen aan de onthaalbalie van het stadskantoor of laten bezorgen op een adres naar keuze.

Afhalen aan de onthaalbalie kan enkel tijdens de openingsuren, je hoeft niet opnieuw een afspraak te maken voor het loket. 

Levering aan huis
Je kan ook gebruikmaken van de veilige en betrouwbare aflevering door Dynasure. De aflevering kan in heel België van maandag tot zaterdagmiddag in een met jou afgesproken tijdsvenster. Om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden, is er een constante communicatie mogelijk per sms, mail en via een track and trace-systeem.
De kostprijs van een levering bedraagt 13,60 euro en wordt aan de bezorger cash of met bancontact betaald. De levering van een bijkomende reispas bv. voor een ander gezinslid op dezelfde locatie bedraagt 3,80 euro.

Indien het gaat over de reispas van een kind, dient deze steeds afgehaald/bezorgd te worden door/aan de ouder bij wie het kind ingeschreven is in het bevolkingsregister.

Volmacht 

Indien je zelf je reispas of de reispas van je kind niet kan afhalen kan je dit ook door iemand anders laten doen. Vul hiervoor het volmachtformulier in en onderteken het beiden. Met dit formulier kan de persoon de reispas afhalen. Vergeet niet indien van toepassing de oude reispas mee te geven.

Uitzonderingen

Tweede reispas

In bepaalde gevallen kan je een tweede reispas aanvragen. Deze tweede reispas staat volledig los van de eerste. Het betreft een nieuwe reispas met een andere afgiftedatum.

Er zijn 2 situaties waarin je een tweede reispas kan aanvragen: 

 
 • Indien je een visum nodig hebt voor een bepaald land vraag je dit aan bij het Consulaat of de Ambassade van het betreffende land. Het kan soms gebeuren dat deze Ambassade of dit Consulaat de reispas wenst in te houden voor enkele dagen. De reispas wordt in dit geval geblokkeerd en de eigenaar kan ondertussen geen andere reis maken tenzij hij een tweede reispas bezit.

  Wil je onder deze voorwaarde een tweede reispas aanvragen, dan moet je één van beide onderstaande bewijsstukken voorleggen:
  - een werkgeversattest of een attest van een ambassade of consulaat van een land van bestemming dat stelt dat tijdens de behandeling van de visumaanvraag de originele reispas (en niet een kopie) gedurende meer dan 5 werkdagen op de ambassade of het consulaat moet blijven.
  - OF minstens 4 visa van één of meerdere landen, afgegeven in het afgelopen jaar, in de reispas van de aanvrager.
   
 • Indien je reist naar een land dat niet toelaat dat visa of grensoverschrijdende stempels van andere landen in de reispas staan.‚Äč

Zorg ervoor dat op het attest van je werkgever zeker de landen waarnaar je zal reizen vermeld staan. Voeg, indien mogelijk, een kopie bij van de visa of stempels uit je huidige reisdocument.

In beide gevallen mag het gemeentebestuur de aanvraag van een tweede reispas met een geldigheid van 7 jaar toestaan.

Ook als je in het buitenland woont en daar bij het consulaat ingeschreven bent en je je aanvraag in België doet, kan je (mits het voldoen aan bovenstaande voorwaarden) een tweede paspoort bekomen. Je dient je motivatie echter rechtstreeks te bezorgen aan het consulaat waar je ingeschreven bent.

 

Reispas 64 bladzijden

Personen die veel reizen kunnen een reispas met 64 bladzijden (i.p.v. de gebruikelijke 32 bladzijden) verkrijgen. Deze reispas kan enkel worden aangevraagd via een dringende of superdringende procedure.

 

Spoedprocedure humanitaire redenen

Heb je op een zaterdag, zondag of Belgische nationale feestdag dringend een reispas nodig omwille van humanitaire redenen, dan bestaat er een speciale noodprocedure. Dringende redenen van humanitaire aard zijn een onverwacht overlijden, ernstig ongeval of dringende hospitalisatie van een familielid in de eerste graad in een land waarvoor een reispas nodig is. Je moet deze situatie kunnen aantonen met de nodige documenten.

De aanvraag kan uitsluitend gebeuren via de dienst paspoorten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je moet dus niet naar het stadskantoor komen, maar je dient zelf een telefonische afspraak te maken met het betrokken ministerie en te zorgen voor de nodige bewijsstukken. 

Meenemen

 • Je identiteitskaart
 • Je vorige reispas (indien je ooit al een reispas hebt laten aanmaken en deze niet verloren bent)
 • 1 pasfoto van maximum 6 maanden oud, in kleur en met de volgende vereisten: witte achtergrond, vooraanzicht, hoofd volledig zichtbaar en gemeten van de kin tot de kruin minimum 31 mm en maximum 36 mm, let op: een computerafdruk mag niet!

OPGELET!

Accessoires (hoofddeksel, donkere bril,...) op de foto zijn niet toegelaten. Omdat je ogen voldoende zichtbaar moeten zijn is het aan te raden geen bril te dragen op de foto.

Ook moet de mond op de foto gesloten zijn en er mag niet op gelachen worden. Er mogen geen tanden zichtbaar zijn.

Meer info en voorbeelden, zie: www.fotopaspoort.be.


De stad reikt biometrische reispassen uit. Hiervoor dienen er vingerafdrukken genomen te worden. Je dient dus zelf te komen.

Vingerafdrukken worden genomen vanaf 12 jaar.

Voor de uitreiking van een reispas aan minderjarigen is de toestemming nodig van één van de ouders die het ouderlijk gezag heeft. Vanaf 6 jaar tekent zowel het kind als één van de ouders de aanvraag.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Website federale overheidsdienst buitenlandse zaken