Delen

Reispas

Voor een reis naar verschillende landen buiten de Europese Unie heb je een reispas (en soms ook een visum) nodig. Op de site van de federale overheidsdienst buitenlandse zaken vind je onder het item ‘op reis’ de vereiste reisdocumenten per land.

Een reispas voor volwassenen is 7 jaar geldig, een reispas voor minderjarigen 5 jaar.

Kosten

 

Gewone procedure

Spoedprocedure

-18 jaar

35 euro

210 euro

+18 jaar

71 euro

255 euro

Betalen doe je, cash of met bancontact, bij de aanvraag van de reispas.

Toelichting kosten

Op je ontvangstbewijs dat je bij de betaling van je reispas krijgt, staat vermeld vanaf welke datum je hem kan afhalen. Kan je de reispas niet persoonlijk afhalen, geef dan je betalingsbewijs en een volmacht aan diegene die de reispas in jouw plaats komt afhalen.

Aanvraag

Stap 1 AANVRAGEN
Voor de aanvraag van een reispas dien je naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo). In het gemeentehuis van Koningshooikt is dit niet meer mogelijk.

afspraak maken

Het afleveren van een reispas neemt 8 à 9 werkdagen in beslag (weekends en feestdagen worden niet meegerekend). Plan dus tijdig je afspraak, zeker indien je meerdere reispassen dient aan te vragen, daar hiervoor een langere behandelingstermijn nodig is.

Je komt steeds zelf, want we hebben je handtekening nodig.

Als je heel dringend een reispas nodig hebt, kan je gebruik maken van een spoedprocedure. De aanvraag kan alleen in het stadskantoor. Bij een aanvraag vóór 14.30 uur, kan je je reispas in principe de volgende werkdag komen ophalen. Je wordt opgebeld wanneer je reispas geleverd is.

Stap 2 AFLEVEREN
Na de aanvraag kom je een 2de keer om de reispas af te halen. Afhalen kan aan de onthaalbalie tijdens de openingsuren, je hoeft niet opnieuw een afspraak te maken voor het loket. Op je ontvangstbewijs, dat je bij betaling van je reispas krijgt, staat vermeld vanaf welke datum je hem kan afhalen.

Uitzonderingen

Tweede reispas

In bepaalde gevallen kan je een tweede reispas aanvragen. Deze tweede reispas staat volledig los van de eerste. Het betreft een nieuwe reispas met een andere afgiftedatum.

Er zijn 2 situaties waarin je een tweede reispas kan aanvragen: 

 
 • Indien je een visum nodig hebt voor een bepaald land vraag je dit aan bij het Consulaat of de Ambassade van het betreffende land. Het kan soms gebeuren dat deze Ambassade of dit Consulaat de reispas wenst in te houden voor enkele dagen. De reispas wordt in dit geval geblokkeerd en de eigenaar kan ondertussen geen andere reis maken tenzij hij een tweede reispas bezit.

  Wil je onder deze voorwaarde een tweede reispas aanvragen, dan moet je één van beide onderstaande bewijsstukken voorleggen:
  - een werkgeversattest of een attest van een ambassade of consulaat van een land van bestemming dat stelt dat tijdens de behandeling van de visumaanvraag de originele reispas (en niet een kopie) gedurende meer dan 5 werkdagen op de ambassade of het consulaat moet blijven.
  - OF minstens 4 visa van één of meerdere landen, afgegeven in het afgelopen jaar, in de reispas van de aanvrager.
   
 • Indien je reist naar een land dat niet toelaat dat visa of grensoverschrijdende stempels van andere landen in de reispas staan.
  Het is belangrijk dat in het voor te leggen werkgeversattest de landen naar waar je zal reizen duidelijk vermeld staan en dat je,  indien mogelijk, een kopie bijvoegt van de visa of grensoverschrijdende stempels in de nog geldige reispas die een probleem zouden kunnen opleveren voor een visum of om toegang te verkrijgen tot een ander land. In beide gevallen mag het gemeentebestuur de aanvraag van een tweede reispas met een geldigheid van 7 jaar toestaan.

 

Reispas 64 bladzijden

Personen die veel reizen kunnen een reispas met 64 bladzijden (i.p.v. de gebruikelijke 32 bladzijden) verkrijgen. Deze reispas kan enkel worden aangevraagd via de spoedprocedure humanitaire redenen.

 

Spoedprocedure humanitaire redenen

Heb je dringend een reispas nodig omwille van humanitaire redenen, dan bestaat er een speciale noodprocedure. Dringende redenen van humanitaire aard zijn een ongeval, ernstige ziekte, verdwijning of overlijden van een naaste in een land waarvoor een reispas nodig is. Je moet deze situatie kunnen aantonen met de nodige documenten.

De aanvraag kan uitsluitend gebeuren via de dienst paspoorten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je moet dus niet naar het stadskantoor komen, maar je dient zelf een telefonische afspraak te maken met het betrokken ministerie en te zorgen voor de nodige bewijsstukken. 

Volmacht 

Indien je zelf je reispas niet kan afhalen kan je dit ook door iemand anders laten doen. Vul hiervoor het volmachtformulier in en onderteken het beiden. Met dit formulier kan de persoon de reispas afhalen. Vergeet niet indien van toepassing de oude reispas mee te geven.

Meenemen

 • Je identiteitstkaart
 • Je vorige reispas (indien je ooit al een reispas hebt laten aanmaken en deze niet verloren bent)
  Is je vorige reispas gestolen? Dan dien je hiervan aangifte te doen bij de politie. Het attest van diefstal dat je van de politie krijgt, mag ingeleverd worden bij het aanvragen of afhalen van de reispas.
 • 1 pasfoto van maximum 6 maanden oud, in kleur en met de volgende vereisten: witte achtergrond, vooraanzicht, hoofd volledig zichtbaar en gemeten van de kin tot de kruin minimum 31 mm en maximum 36 mm, let op: een computerafdruk mag niet!

OPGELET!

Accessoires (hoofddeksel, donkere bril,...) op de foto zijn niet toegelaten. Omdat je ogen voldoende zichtbaar moeten zijn is het aan te raden geen bril te dragen op de foto.

Ook moet de mond op de foto gesloten zijn en er mag niet op gelachen worden. Er mogen geen tanden zichtbaar zijn.

Meer info en voorbeelden, zie: www.fotopaspoort.be.


De stad reikt biometrische reispassen uit. Hiervoor dienen er vingerafdrukken genomen te worden. Je dient dus zelf te komen.

Vingerafdrukken worden genomen vanaf 12 jaar.

Voor de uitreiking van een reispas aan minderjarigen is de toestemming nodig van één van de ouders die het ouderlijk gezag heeft. Vanaf 12 jaar tekent zowel het kind als één van de ouders de aanvraag.

Uitgelicht

Burgerzaken

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300

lees verder

Website federale overheidsdienst buitenlandse zaken