Delen

Federaal token voor personen met andere nationaliteit

Mensen met een andere nationaliteit (vreemdelingen) kunnen met hun elektronische vreemdelingenkaart een beveiligde toegang krijgen tot allerlei toepassingen op het internet zoals tax-on-web (www.taxonweb.be), aangifte van kleine misdrijven via police-on-web (www.police-on-web.be), subsidieaanvragen, mutualiteit, enz.

Een andere mogelijkheid voor de beveiligde toegang is het token. Dit is een kaartje ter grootte van een bankkaart, met daarop 24 persoonlijke codewoorden.

Aanvraag

Het token kan door Belgen via het internet aangevraagd worden: https://iamapps.belgium.be.

Afspraak maken 

Echter kunnen niet-Belgen, welke woonachtig zijn in België, dit token niet verkrijgen via de procedure van het internet. Dit ligt aan het feit dat zij niet beschikken over een gewone Belgische identiteitskaart, maar over een verblijfsvergunning. Deze verblijfsvergunningen kunnen om technische redenen niet online gecontroleerd worden. Voor hen werd een uitzonderingsprocedure voorzien namelijk het “Registratiekantoor”.

Dit houdt in dat deze personen zich persoonlijk kunnen aanbieden bij de diensten van de federale overheidsdienst ICT (Fedict) te Brussel. Daar wordt hun identiteit de visu gecontroleerd en vervolgens wordt door Fedict manueel een token aangevraagd, dat nadien via de post onder omslag naar het officiële adres van de aanvrager wordt gestuurd.

Om de niet-Belgen, die in Lier wonen, deze verplaatsing naar de kantoren van Fedict in het centrum van Brussel te besparen, treedt de stad op als “lokaal” Registratiekantoor. Om dit token te bekomen, kom je als niet-Belg persoonlijk langs in het stadskantoor met je elektronische identiteitskaart of verblijfskaart. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo).

De stad controleert dan de identiteit van de aanvrager en informeert Fedict van de aanvraag voor een token. Nadien wordt dit token zoals in alle andere gevallen naar het officiële adres van de aanvrager gestuurd. De gebruikersnaam en het wachtwoord kan je na verwittiging afhalen.

Meenemen

Verblijfskaart

Uitgelicht

Burgerzaken

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300

lees verder