Delen

Elektronische identiteitskaart (e-ID)

 • Iedere Belg moet vanaf 12 jaar een identiteitskaart hebben, waarmee je je identiteit bewijst. 12-jarige: indien men in het bezit is van een geldige Kids-Id is men niet verplicht om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. In deze situatie krijgt de 12-jarige pas een oproepingsbrief voor het aanvragen van een e-ID op het moment dat de Kids-Id vervalt.

 • Vanaf je 15de moet je deze kaart verplicht op zak hebben. 

 • In alle lidstaten van de Europese Unie is de kaart een geldig reisdocument.

 • 3 maanden voor de vervaldatum van een e-ID krijg je in principe een herinnering voor hernieuwing toegestuurd. Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig je e-ID te vernieuwen.

 • De kaart is 10 jaar geldig*.

 • Verlies of diefstal van je kaart, meld je bij de stad of de lokale politie. Je kan ook het gratis nummer 00800 2123 2123 bellen en je kaart blokkeren.

* Als een kind van 12 jaar wordt uitgenodigd om zijn eerste identiteitskaart aan te vragen, zal deze 6 jaar geldig zijn zodat zij hun 2de identiteitskaart aanvragen als zij 18 jaar zijn, dit vooral vanwege het uiterlijk. De identiteitskaart van mensen ouder dan 75 jaar is 30 jaar geldig. Indien de 75+ 'ers willen dat hun certificaten geldig blijven moeten deze om de 10 jaar alsnog vernieuwd worden. Zij kunnen dan bv. hun belastingaangifte nog met hun elektronische handtekening via een kaartlezer op taxonweb.be ondertekenen. Uiteraard is dit geen verplichting.

Kosten

 

Eerste e-ID

Hernieuwing e-ID

Normale procedure
(2 à 3 weken)

16,10 euro
 

18,30 euro
 

Spoedprocedure
(2 dagen)

98,60 euro
 

100,80 euro

Extreme spoedprocedure
(1 dag, af te halen bij FOD
Binnenlandse Zaken Brussel)

129,80 euro

132 euro

Betalen doe je, cash of met bancontact, bij de aanvraag van de e-ID.

Aanvraag

Stap 1 AANVRAGEN
Voor de aanvraag van een identiteitskaart dien je zelf naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo).

Afspraak maken

 

 


 

Stap 2 AFLEVEREN
Na de aanvraag van je e-id, ontvang je een drietal weken nadien thuis een PUK-code en PIN-code*.

Met deze codes en je oude identiteitskaart kom je terug om je kaart te activeren. Maak opnieuw een afspraak (klik op onderstaand logo).

Afspraak maken

Heb je zes weken na je eerste bezoek aan het stadskantoor nog geen codes ontvangen, meld je dan terug aan om opnieuw de codes aan te vragen.

* De PUK-code dient om je kaart te activeren. De PIN-code heb je het meeste nodig hetzij als elektronische handtekening om je via het internet te identificeren, hetzij als je van adres verandert. De pincode leer je best van buiten, net als de code van je bankkaart. Je kan ook eventueel een andere PIN-code kiezen bij de activatie.

SPOEDPROCEDURE
Heb je je nieuwe elektronische identiteitskaart dringend nodig na bijvoorbeeld diefstal, dan kan je een nieuwe kaart vanaf de 2de werkdag afhalen. Dit kan alleen in het stadskantoor en niet in het gemeentehuis van Koningshooikt. Je moet je aanvraag wel vóór 14.30 uur in orde brengen.

Volmacht

Kan je de e-id zelf niet komen afhalen (voor de aanvraag dien je zelf te komen), dan mag je een volmacht met iemand anders meegeven, samen met je codes en je oude identiteitskaart. Vul hiervoor het volmachtformulier in en onderteken het beiden.

Meenemen

 • Je oproepingsbrief
 • Je huidige identiteitskaart of attest verlies/diefstal van de politie
 • 1 pasfoto van maximum 6 maanden oud, in kleur en met de volgende vereisten: witte achtergrond, vooraanzicht, hoofd volledig zichtbaar en gemeten van de kin tot de kruin minimum 31 mm en maximum 36 mm, let op: een computerafdruk mag niet!
   

OPGELET!

Accessoires (hoofddeksel, donkere bril,...) op de foto zijn niet toegelaten. Omdat je ogen voldoende zichtbaar moeten zijn is het aan te raden geen bril te dragen op de foto.

Ook moet de mond op de foto gesloten zijn en er mag niet op gelachen worden. Er mogen geen tanden zichtbaar zijn.

Meer info en voorbeelden, zie: www.fotopaspoort.be.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Volmachtformulier

08 maart 2019,  pdf, 272kB

Download dit bestand