Delen

Doorgangskaart voor de voetgangerszone Grote Markt en omgeving

Opgelet! Op 1 januari 2020 vervallen de huidige doorgangskaarten (van lange duur). Vraag zo snel mogelijk een nieuwe kaart aan, deze is dan geldig vanaf 1 januari 2020.
 

Je hebt een doorgangskaart nodig voor volgende zones:

 • (A) Voetgangerszone + ‘C3-zone’ (rijbaan tussen F. Timmermansplein en F. Van Cauwenberghstraat) Grote Markt en Eikelstraat.
  > Je bereikt deze zone via de Grote Markt.
  c3= C3
   
 • (B) Voetgangerszone Papegaaistraat, Lantaarnstraat en Eikelstraat vanaf nrs. 11 en 12.
  > Je bereikt deze zone via de Papegaaistraat, wegrijden doe je via Eikelstraat en Zimmerplein.
   
 • (C) Voetgangerszone Felix Timmermansplein.
  > Je bereikt deze zone via de Grote Markt komende vanuit de richting van de Rechtestraat, zonder het C3-bord voorbij te rijden.
  C3 uren
   
 • (D) Voetgangerszone Begijnhof: Kalvarieberg, Wezenstraat, Oud-Kerkhof, Sint-Margaretastraat, Pompstraat, Hemdsmouwken, Bodegemstraat, Martienushoek, Symforosastraat, Hellestraat en Grachtkant.
  > Je bereikt deze zone via de Begijnhofstraat.

Opgelet: Als houder van een doorgangskaart, heb je enkel toegang tot de zone waar je – volgens je kaart – een bestemming hebt. Het is niet toegelaten om via de andere zones naar jouw zone te rijden. Zo zijn enkel kaarthouders van zone A toegelaten op de Grote Markt (voetgangerszone + ‘C3-zone’).

Voetgangerszone
In de voetgangerszone mag je nooit rijden, tenzij je een bestemming hebt voor laden en lossen en een doorgangskaart hebt. Verkeer rijdt er stapvoets en parkeren is verboden.
> Wie zonder geldige vergunning (doorgangskaart) de autoluwe zone of voetgangerszone inrijdt, riskeert een boete van 58 euro. Twee camera’s met nummerplaatherkenning registreren de inbreuken.

Laden en lossen in de voetgangerszone zonder kaart
Binnen afgelijnde uren mag je, zonder kaart, wel laden en lossen in de voetgangerszone. Lees het na op de pagina ‘Voetgangerszone Grote Markt en omgeving’

Voorwaarden

Er is een onderscheid tussen een doorgangskaart van lange duur waarvoor slechts een beperkt aantal categorieën in aanmerking komen en een tijdelijke doorgangskaart, voor bijvoorbeeld ceremoniewagens bij een huwelijk of een aannemer die werken moet uitvoeren in de voetgangerszone.

Bij verlies van de doorgangskaart of bij wijziging van je nummerplaat dien je een nieuwe kaart aan te vragen volgens dezelfde voorwaarden.

Kosten

Voor een doorgangskaart van lange duur betaal je 27 euro. Een aantal categorieën, zoals bewoners van een voetgangerszone, zijn vrijgesteld van deze betaling.

Afhankelijk tot welke categorie je behoort, is de doorgangskaart geldig tot ten laatste 31 december 2025. Een aantal categorieën zullen hun kaart tweejaarlijks, gratis, moeten verlengen ter bevestiging dat ze nog steeds aan de voorwaarden voldoen. De geldigheidsduur wordt op je doorgangskaart vermeld.

Een tijdelijke doorgangskaart kost 11 euro per kaart. Voor deelnemers aan een door de stad georganiseerd evenement, blijven de doorgangskaarten gratis. Ook ceremoniewagens naar aanleiding van een huwelijk kunnen gratis een tijdelijke doorgangskaart verkrijgen.

Meer info vind je in het algemeen reglement doorgangskaarten en het retributiereglement doorgangskaarten.

Aanvraag

Doorgangskaart van lange duur

Online

(Klik op het logo en vul de velden van het online formulier in)

 

Tijdelijke doorgangskaart

Afspraak maken

Voor de aanvraag van een tijdelijke doorgangskaart dien je naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo). Geldige redenen om een tijdelijke doorgangskaart te kunnen aanvragen zijn: huwelijk, verhuis, werken, … in de voetgangerszone.

Afleveren

 • Van zodra je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een mailtje met verdere info.
  Kies je er bij je aanvraag voor om de kaart op te halen, dan betaal je de kaart bij afhaling aan het onthaal van het stadskantoor (zonder afspraak). Je krijgt er gratis een plastic mapje bij waarmee je de kaart aan de voorruit van je voertuig kan bevestigen.
  Betaalde je via een overschrijving, dan dien je de kaart zelf af te drukken. Je krijgt ze dan – na goedkeuring en ontvangst betaling – in je mailbox. Op vertoon van je kaart kan je nadien, indien gewenst, nog een plastic mapje ophalen aan het onthaal.
 • De tijdelijke doorgangskaart wordt onmiddellijk afgeleverd aan het loket.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Retributiereglement doorgangskaarten

Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24/06/2019
Gepubliceerd op 4/07/2019

pdf, 167kB

Download dit bestand