Delen

Doorgangskaart voor de voetgangerszone Grote Markt en/of Begijnhof

Een doorgangskaart heb je nodig voor de ‘voetgangerszone Grote Markt’ (het pleingedeelte van de Grote Markt, Eikelstraat, Lantaarnstraat, Papegaaistraat, Felix Timmermansplein) en/of ‘voetgangerszone Begijnhof’ (Kalvarieberg, Wezenstraat, Oud-Kerkhof, Sint-Margaretastraat, Pompstraat, Hemdsmouwken, Bodegemstraat, Martienushoek, Symforosastraat, Hellestraat en Grachtkant).

In de voetgangerszone mag je met de wagen nooit rijden, tenzij tussen 18 en 11 uur met een bestemming voor laden en lossen. Met een doorgangskaart mag je op elk moment laden en lossen in de voetgangerszone. Wie zonder geldige vergunning de autoluwe zone of voetgangerszone inrijdt, loopt een boete van 58 euro op. Twee camera’s met nummerplaatherkenning registreren de inbreuken.

Voorwaarden

Voor een nieuwe doorgangskaart betaal je een retributie.

Er is een onderscheid tussen een doorgangskaart van lange duur waarvoor slechts een beperkt aantal categorieën in aanmerking komen en een tijdelijke doorgangskaart, bijvoorbeeld voor ceremoniewagens bij een huwelijk of wanneer een aannemer werken dient uit te voeren in de voetgangerszone.

Bij verlies van de doorgangskaart of bij wijziging van je nummerplaat dien je een nieuwe kaart aan te vragen volgens dezelfde voorwaarden.

Kosten

Voor de permanente doorgangskaarten betaal je 25 euro. De kaart is geldig vanaf aanvraagdatum tot 31 december 2019. Bewoners en handelaars gevestigd in die zones en gebruikers (huurder of eigenaar) van een garage in die zones moeten niet betalen voor hun doorgangskaart. Dit geldt ook voor begrafenisondernemers, vrijwillig vervoer voor minder mobielen die medisch niet in staat zijn zelf te rijden en houders van mindervalidenkaarten die geregeld in de zone worden afgezet of opgehaald.

Een tijdelijke doorgangskaart, die alleen geldig is op de vermelde periode op de kaart, kost 10 euro per doorgangskaart en dit voor alle tijdelijke aanvragen. Voor deelnemers aan een door de stad georganiseerd of in samenwerking met de stad georganiseerd evenement, blijven de doorgangskaarten gratis. Ook ceremoniewagens (n.a.v. een huwelijk) kunnen nog steeds gratis een tijdelijke doorgangskaart bekomen.

Aanvraag

Permanente doorgangskaart

Online

(Klik op het logo en vul de velden van het online formulier in)

 

Tijdelijke doorgangskaart

Afspraak maken

Tijdelijke kaarten kunnen mits een geldige reden (huwelijk, verhuis, werken, ...) worden aangevraagd. Voor de aanvraag van een tijdelijke doorgangskaart dien je naar het stadskantoor te komen. Maak hiervoor een afspraak (klik op het logo).

Afleveren

  • Na bericht kan je de permanente doorgangskaarten ophalen aan de infobalie. De kaarten zullen klaarliggen 7 werkdagen na aanvraag.
  • De tijdelijke doorgangskaart wordt onmiddellijk afgeleverd aan het loket.

De doorgangskaart dient achter de voorruit geplaatst te worden.

Uitgelicht

Onthaal en klantencontactcentrum stadskantoor

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 300
info@lier.be

Openingsuren
ma 9 - 19 uur
di-woe-do 9-16 uur
vr 9-12.30 uur

lees verder

Retributiereglement doorgangskaarten

Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24/06/2019
Gepubliceerd op 4/07/2019

pdf, 167kB

Download dit bestand