Delen

Verkiezingen 14/10

Op zondag 14 oktober breng je je stem uit voor een nieuwe gemeenteraad en provincieraad. Dan mag je beslissen wie de komende 6 jaar Lier en de provincie zal besturen. We frissen nog even de regeltjes en afspraken op.

Als Belg ben je stemgerechtigd en heb je stemplicht als je aan volgende voorwaarden voldoet:

  • je moet minstens 18 jaar zijn, ten laatste op 14 oktober, de dag van de verkiezingen
  • je mag niet geschorst zijn of uitgesloten van het kiesrecht
  • je moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Lier, ten laatste op 1 augustus, de dag dat de kiezerslijst wordt afgesloten

Ook als niet-Belg kan je stemmen. Daarvoor diende je je voor 1 augustus te laten inschrijven in de kiezerslijsten.

Uiterlijk eind september zal je oproepingsbrief in de bus zitten. Breng hem op 14 oktober, samen met je identiteitskaart, mee naar het stembureau. Stemmen kan tussen 8 en 13 uur. In welk stembureau je je moet aanmelden, vind je op je oproepingsbrief. In Lier stemmen we nog steeds met potlood en papier.

Als je begin oktober nog geen brief in je bus vond of als je hem kwijtspeelt, kom je best persoonlijk langs het stadskantoor met je identiteitskaart. Je kan daarvoor, zonder afspraak, aan het onthaal terecht. Je krijgt dan een duplicaat mee naar huis.

Tijdens het verkiezingsweekend is in het stadskantoor uitzonderlijk een verkiezingsloket open op zaterdag 13 oktober van 9 tot 12 uur en op zondag 14 oktober van 8 tot 13 uur. Ook hier hoef je geen afspraak voor te maken.

Meer info

> Je stem uitbrengen
 

> Jezelf verontschuldigen / een volmacht geven
 

> www.vlaanderenkiest.be

 

Infoavond over de verkiezingen


De vzw Samenlevingsopbouw organiseert samen met de stad een infoavond over de gemeenteraadsverkiezingen. Ga je voor het eerst stemmen, wil je weten hoe je correct stemt of een volmacht geeft of heb je andere vragen, dan krijg je tijdens deze avond de nodige informatie. Naast algemene informatie over hoe je correct stemt op papier, worden ook de verantwoordelijkheden die een stad heeft besproken. Wat is een gemeenteraad en een schepencollege en hoe zit dat in Lier? Nadien kan je vragen stellen. We sluiten af met een hapje en een drankje. Bij de aanwezige lokale politici kan je terecht voor vragen over hun standpunten. De infoavond is gratis en toegankelijk voor iedereen.

> di 9 oktober van 19 tot 21 uur in CC Vredeberg (Vredebergstraat 12-14)

Uitgelicht