Delen

Start klimaatbomenactie

Om onze invalswegen te verfraaien en meer groen in de stad te creë­ren, plant de stad nog dit jaar 194 bomen op verschillende locaties. Te starten met de aanplant van een 20-tal bomen op de Mechelse- en Antwerpsesteenweg (binnen Ring) in plantvakken waar er voldoende ruimte is. De ambitie is om de komende jaren de stad te vergroenen met 10.000 bomen en struiken.

Op de Mechelsesteenweg planten we in totaal 15 nieuwe zuilvormige bomen waaronder 9 iepen en 6 sierkersen. Onder de bomen planten we mooie gele ganzerik en siergrassen met paarse ijzerhard. 

Klimaatbomenactie

Het klimaat en de slechte luchtkwaliteit in onze steden staan momenteel in de schijnwerpers. Bomen in en rond het stedelijk gebied werken als een luchtfilter die volautomatisch en voor niets fijnstof en andere verontreiniging uit de lucht verwijderen en daarnaast ook zuurstof leveren. Ter verbetering van het Lierse (leef)klimaat investeert de stad de komende jaren in meer kwalitatief en duurzaam groen, zoals beschreven in het bestuursakkoord 2019-2024: We gaan voor een groene stad met zuivere longen. Hiervoor planten we maar liefst 10.000 nieuwe bomen en struiken aan op ons grondgebied. Er wordt ingezet op de biodiversiteit door het inzaaien van bloemenweides en het gebruik van streekeigen en inheems groen.

Deze vergroening start dit jaar nog met de aanplant van maar liefst 194 bomen op diverse locaties:

Momenteel worden de plantvakken ‘klaargemaakt’ door ze van goede bomengrond te voorzien, op deze manier zijn ze een goede groeiplaats voor de bomen de komende jaren.

De boomkeuze viel zo veel mogelijk op streekeigen boomsoorten zoals iep, eik, beuk, els, plataan, linde, kastanje en populier. Voor extra kleur en fleur onder de bomen zullen er sierlijke heesters, siergrassen en vaste planten zoals ganzerik, lampenpoetsersgras en ijzerhard worden aangebracht in de plantvakken.

De komende jaren zet de stad zich verder in om Lier op meer locaties verder te vergroenen. Zo volgt er in het kader van vergroening ook nog een leuke bewonersactie, meer info hierover volgt zo snel mogelijk.

Uitgelicht