Delen

Rook- en vuurverbod natuurgebieden

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde onlangs code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in de natuur –en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot. Code oranje zal wellicht enige tijd van toepassing blijven, omdat er ook de komende periode weinig tot geen neerslag verwacht wordt. Er geldt er een rook –en vuurverbod in deze gebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden.

Wat betekent code oranje?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen op 14 mei aan naar fase oranje. 

ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. 

Een rook –en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden

Om bos –en natuurbranden te voorkomen, kondigde gouverneur Cathy Berx op 20 mei een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, alsook een verbod om vuur in open lucht te maken. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur/kampvuur te maken.

Uitgelicht