Delen

Stad Lier en de mobiliteitsraad ondersteunen CurieuzeNeuzen-project

Eind februari lanceerden Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard het project ‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. Het project heeft 20.000 meetpakketten ter beschikking. Dat zijn borden met twee buisjes die gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties aan een raam hangen. Na een maand worden ze ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. De resultaten worden bekendgemaakt in september 2018. Een eerste CurieuzeNeuzen-project gebeurde in mei 2016, waarbij 2.000 gelijkaardige meetsets in Antwerpen werden verdeeld.

Het project wil zoveel mogelijk Vlamingen bij het onderzoek betrekken om de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland. Daarnaast krijgt elke deelnemer ook zijn persoonlijk resultaat van de luchtkwaliteit in zijn/haar straat. 

CurieuzeNeuzen in Lier

Ook benieuwd naar de luchtkwaliteit in Lier en jouw directe omgeving? En wil je graag meewerken aan dit wetenschappelijk onderzoek? Schrijf je snel in!  Lees ook meteen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het onderzoek. Wanneer je meetlocatie wordt geselecteerd, dien je een bijdrage van 10 euro te betalen voor dit unieke onderzoek. Opgelet, de locaties van de meetsets worden zorgvuldig bepaald in het kader van het onderzoek. Niet iedereen die zich inschrijft komt dus automatisch in aanmerking om een meetpunt op te stellen. Inschrijven kan nog tot 20 maart!

De stad Lier en de mobiliteitsraad willen dit onderzoek graag mee ondersteunen. De mobiliteitsraad neemt hier het mooie initiatief om Lierenaars aan te moedigen om deel te nemen aan het CurieuzeNeuzen-project. Ze willen een extra stimulans geven aan de Lierenaars door in te staan voor de kosten die aan het onderzoek verbonden zijn. De eerste 100 Lierenaars die zich inschrijven voor dit project én van wie de meetlocatie ook effectief geselecteerd wordt voor het onderzoek krijgen een centrumbon van 10 euro cadeau. Met de centrumbon kan je terecht bij meer dan 140 Lierse zaken. Snel inschrijven dus via www.standaard.be/curieuzeneuzen!

Het onderzoek start op zaterdag 28 april en eindigt op zaterdag 26 mei. De resultaten worden bekendgemaakt in de derde week van september.

Uitgelicht