Delen

Actie Rookvrij Lier

De risico's van roken kent iedereen. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers. 

Toch kost het vaak veel moeite om te stoppen. Gemiddeld heb je 5 tot 7 stoppogingen nodig. Maar of je nu 5 sigaretten of 5 pakjes per dag rookt, iedereen kan stoppen. 

Wist je dat je 3 keer meer kans hebt om te stoppen met roken als je begeleid wordt? Tips over hoe je het kan aanpakken en welke hulpmiddelen er zijn, krijg je op een infosessie over stoppen met roken.

Onder de 35.000 inwoners van Lier zijn er naar schatting 7 à 8.000 rokers. Door hen te informeren en ondersteunen hopen de organisatoren rokers aan te zetten tot een rookstop. 

'Rookvrij Lier'

‘Rookvrij Lier’ is een breed gedragen ambitie van verschillende actoren uit de Lierse gezondheidszorg, samen met het stadsbestuur. Enkele Lierse tabakologen met name dr. Stan Mariën en dr. Filip Hoet - beiden longarts en tabakoloog en de apothekers en tabakologen Bénédicte Bingé en Catherine Meurisse werken actief mee aan dit initiatief.

Het doel is enerzijds voorkomen dat mensen beginnen met roken en anderzijds mensen helpen bij hun rookstop. Stoppen met roken is immers niet evident. Met professionele begeleiding stoppen verhoogt de slaagkansen gevoelig. Deze campagne en de acties die eraan gekoppeld zijn helpen rokende Lierenaars om hun sigaret voor altijd te doven en voorkomen dat jongeren beginnen te roken.

Naast de steun van artsen, apothekers en tabakologen kan het Lierse stadsbestuur ook rekenen op steun van het farmaceutisch bedrijf Pfizer, dat zulke acties eerder al op touw zette in andere steden in Vlaanderen en Wallonië.

Activiteiten

 • 18 september, 19.30 uur: infosessie in CC De Colibrant over stoppen met roken in groep, met mogelijkheid in te schrijven voor de groepscursussen die eind september starten.
  Schrijf je in voor infosessie via rookvrijlier@yahoo.com.
   
 • Eind september: start van reeks van 8 wekelijkse groepscursussen. 

  Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zullen er op verschillende avonden groepsbegeleiding starten in het stadskantoorop de Dungelhoefsite. Om een groep te starten zijn er minimum 12 inschrijvingen nodig en maximum 16. Mail gerust jouw voorkeuravond door als voorinschrijving, eveneens via rookvrijlier@yahoo.com. De avonden gaan door van 19.30 tot 21 uur. Zondagvoormiddag is een optie indien er vraag voor is door mensen die in de week absoluut niet kunnen.

  Is het groepsgebeuren niet echt iets voor jou dan is ook individuele rookstopbegeleiding mogelijk. Voor beide mogelijkheden is er tussenkomst van het ziekenfonds.

  Programma

  Wat Datum groep A Datum groep B Datum groep C
  Individueel intake gesprek 30 min. af te spreken af te spreken af te spreken
  Afspraken, kennismaking, verslaving, motivatie ma 7/10 woe 9/10 woe 9/10
  Rookstopmiddelen en medicatie, CO-meting, stopdag bepalen ma 14/10 woe 16/10 woe 16/10
  Stopervaring, tips delen, belonen ma 21/10 woe 23/10 woe 23/10
  Wat gaat goed, wat zijn triggers, hoe ermee omgaan ma 4/11 woe 6/11 woe 6/11
  Rookstop en gewichtscontrole af te spreken met groep af te spreken met groep af te spreken met groep
  Persoonlijke ervaringen en motivatie ma 2/12 woe 4/12 woe 4/12
  Successen vieren en diploma uitreiking ma 16/12 woe 18/12 woe 18/12
         
  Hervalpreventie ma 27/1 woe 29/1 woe 29/1


  Bij onvoldoende inschrijvingen zullen de groepen samengevoegd worden en gaan de begeleidingen door op woensdagavond.

 

Info

Wie meer wil weten over de rookstopcampagne ‘Rookvrij Lier’ kan terecht bij de organisatie via rookvrijlier@yahoo.com.

Rookvrij Lier

Uitgelicht