Delen

Actie Rookvrij Lier

De risico's van roken kent iedereen. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers. 

Toch kost het vaak veel moeite om te stoppen. Gemiddeld heb je 5 tot 7 stoppogingen nodig. Maar of je nu 5 sigaretten of 5 pakjes per dag rookt, iedereen kan stoppen. 

Wist je dat je 3 keer meer kans hebt om te stoppen met roken als je begeleid wordt? Tips over hoe je het kan aanpakken en welke hulpmiddelen er zijn, krijg je op een infosessie over stoppen met roken.

Onder de 35.000 inwoners van Lier zijn er naar schatting 7 à 8.000 rokers. Door hen te informeren en ondersteunen hopen de organisatoren rokers aan te zetten tot een rookstop. 

'Rookvrij Lier'

‘Rookvrij Lier’ is een breed gedragen ambitie van verschillende actoren uit de Lierse gezondheidszorg, samen met het stadsbestuur. Enkele Lierse tabakologen met name dr. Stan Mariën en dr. Filip Hoet - beiden longarts en tabakoloog en de apothekers en tabakologen Bénédicte Bingé en Catherine Meurisse werken actief mee aan dit initiatief.

Het doel is enerzijds voorkomen dat mensen beginnen met roken en anderzijds mensen helpen bij hun rookstop. Stoppen met roken is immers niet evident. Met professionele begeleiding stoppen verhoogt de slaagkansen gevoelig. Deze campagne en de acties die eraan gekoppeld zijn helpen rokende Lierenaars om hun sigaret voor altijd te doven en voorkomen dat jongeren beginnen te roken.

Naast de steun van artsen, apothekers en tabakologen kan het Lierse stadsbestuur ook rekenen op steun van het farmaceutisch bedrijf Pfizer, dat zulke acties eerder al op touw zette in andere steden in Vlaanderen en Wallonië.

Activiteiten

 • 23 mei, 19.30 uur: gratis info- en inspiratiesessie in CC Vredeberg. Bij voorkeur even inschrijven via rookvrijlier@yahoo.com
   
 • 31 mei: Wereld Anti-tabaksdag
  In de namiddag kan je je longen gratis laten testen in de tuin van het Heilig Hartziekenhuis, door de longartsen Dr. Stan Mariën en Dr. Filip Hoet.
  Vanaf 19.30 uur kan je terecht in de lobby van CC De Mol voor een gratis CO-meting bij tabakoloog Catherine Meurisse.
   
 • 1 juni: Pallieterjogging
  Vanaf 14 uur worden er in de Schapekoppenstraat gratis CO-metingen aangeboden aan rokers. CO of koolmonoxide, aanwezig in sigarettenrook neemt immers de plaats van zuurstof. We gaan dan massaal bellen blazen i.p.v. rook te blazen. Kom je belleblazer halen op onze infostand naast de inschrijvingsstand van de Pallieterjogging. Ook tal van andere informatie wordt gratis aangeboden door tabakoloog Catherine Meurisse. Kom vrijblijvend even langs naast de inschrijvingsstand van de Pallieterjogging.
   
 • 23 juni: Jaarmarkt in Koningshooikt
  Ook hier zal Catherine Meurisse nog verder info verstrekken en CO-metingen aanbieden.
   
 • 18 september, 19.30 uur: infosessie in CC De Colibrant over stoppen met roken in groep, met mogelijkheid in te schrijven voor de groepscursussen die begin oktober starten.
   
 • Begin oktober: start van reeks van 8 wekelijkse groepscursussen. Data worden bekendgemaakt in de loop van mei-juni.

Verder zullen er nog acties georganiseerd worden zoals peuken en zwerfvuil rapen.

Bedrijven, scholen, sportclubs, jeugdbewegingen mogen gerust contact opnemen voor infosessies ter plaatse.

Info

Wie meer wil weten over de rookstopcampagne ‘Rookvrij Lier’ kan terecht bij de organisatie via rookvrijlier@yahoo.com.

Rookvrij Lier

Uitgelicht