Delen

Fairtradegemeente

Lier Fairtrade gemeente

In 2010 behaalt de stad Lier als 100ste gemeente in Vlaanderen de titel Fairtradegemeente. Sinds september 2008 engageert de stad zich om eerlijke handel en duurzaam consumeren in het beleid mee te nemen.

Binnen de stadsdiensten wordt standaard fairtrade koffie aangekocht. Ook bezoekers van het leescafé van de stedelijke bibliotheek kunnen fairtrade fruitsap drinken. Op andere vlakken probeert de stad duurzaam aan te kopen. Drinken van kraantjeswater is zo'n voorbeeld. In plaats van flessenwater drinken de medewerkers van het stadskantoor water van de kraan. Dat is duurzaam en even lekker.

Tenslotte promoten we fairtrade ook op andere vlakken. Dit doen we samen met de trekkersgroep Vrijwilligers voor eerlijke handel.

 

> www.fairtradegemeenten.be/lier

> duurzaam@lier.be

 

Wat is eerlijke handel?

Eerlijke handel of Fair Trade betekent dat bv. de koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Zo wordt de internationale handel van arme landen naar rijke Westerse landen op een eerlijke manier bevorderd. Je herkent het aan het Max Havelaar logo.

Deze producten zijn in kleinhandels en alle winkelketens te koop. Koffie, thee en chocolade ken je misschien, maar ook bloemen, noten, drank, suiker en noem maar op kan je kopen uit eerlijke handel.

Enkele websites waar je informatie over (h)eerlijke producten vindt:

> fairtradebelgium.be/nl/fairtrade-producten

> www.fairtradebizz.be/nl

Uitgelicht