Delen

Al 11 premies voor nieuwe winkels en horecazaken

In juli 2015 lanceerde de stad Lier een premiesysteem om leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied vlugger ingevuld te krijgen. Ondertussen werden al 11 premies toegekend en is een 12 in behandeling.

De eerste premie werd toegekend in augustus 2015 aan Oxfam Wereldwinkel. Ze namen hun intrek in een voormalige broodjeszaak in de Antwerpsestraat. Sindsdien volgden in de Antwerpsestraat nog Sanké, Tommy Hilfiger en Melanie & Lewie. Kartuizersvest kreeg er Feliks en Pleasure Nails bij en de Rechtestraat: Koffie & Meer en Maison De Wever, Per Tutti opende op de Grote Markt.

Binnenkort openen nog twee handelszaken in de Antwerpsestraat: Barraf (cupcakebar) en Atmosfaere (winkel in decoratie- en geschenkartikelen). Deze premieaanvragen werden al goedgekeurd. De aanvraag van een 12de premie is in behandeling.

De stad is tevreden met de resultaten van het premiesysteem met op interessante en gevarieerde (nieuwe) invullingen in de stad. Lier onderneemt! Bedankt aan alle Lierse handels- en horecazaken om samen kernversterkend te werken.

> Oxfam Wereldwinkel

> Sanké

> Pleasure Nails

> Koffie & Meer

> Maison De Wever

> Per Tutti

> Tommy Hilfiger

> Melanie & Lewie

> Feliks

 

OXFAM-WERELDWINKEL LIER

1

 • winkel in voeding en artisanale geschenkartikelen
 • Antwerpsestraat 141

Tom Van de Vel: Oxfam-Wereldwinkel had al enkele jaren een winkel in de Berlarij. Omwille van dalende bezoekersaantallen, gingen we op zoek naar een plek met meer passanten. Dankzij de premie durfden we het risico te nemen te verhuizen naar een locatie waar de huurprijs merkelijk hoger ligt. Het was snel duidelijk dat de zichtbaarheid van Oxfam in Lier met deze vestiging fel is toegenomen: meer passanten waarvan ook een deel funshoppers wat we toch veel minder zagen op de vorige locatie. Starters raden we aan om goed te onderhandelen over de voorwaarden van de huurovereenkomst om de vaste kost duurzaam te verlagen.

SANKÉ

2

 • kapsalon voor vrouwen, heren en kinderen
 • Antwerpsestraat 110

Danny Schroeven: Omdat we wisten dat de consument in Lier ons op het lijf geschreven is, wilden we extra inspanningen leveren om er een nieuw verhaal op te starten. Door de hoge installatie- en opstartkosten was dat niet evident. De mogelijke subsidie heeft ons geruggesteund in onze verdere beslissingen. We hebben de premie vooral ingezet op promotie en naambekendheid in de regio. Daarnaast werd onze inburgering in Lier versneld doordat je verplicht lid moet worden bij één van de lokalezelfstandigenorganisaties, positief voor alle partijen. We hebben ervaren dat de Lierenaar op zoek gaat naar herkenbaarheid en eigenheid. Een zaak met Lierse roots wordt makkelijker aanvaard. Wij zijn heel tevreden over ons eerste jaar. Ik merk dat de inspanningen vanuit het stadsbestuur echt werken. Wij kunnen het kernwinkelgebied perfect meten met onze andere locaties en moeten constateren dat we zowel qua rendabiliteit als aangenaam vertoeven in Lier hoog scoren. Ons advies aan starters: Je connecteren met de lokale organisaties is héél belangrijk. We zijn door de initiatieven van de stad Lier meer betrokken bij het gebeuren in Lier en hebben daardoor beter onze marketing kunnen afstemmen op de behoeften van de Lierse consument.

PLEASURE NAILS

3

 • nagelstudio
 • Kartuizersvest 26

Bea Claes: Omdat ik in Lier woon en er al zelfstandige in bijberoep was, leek de keuze voor een locatie in Lier evident. De premie was een grote hulp om de zaak te maken zoals het nu is. Het heeft me mede kans gegeven voltijds zelfstandig te werken waardoor er ondertussen veel klanten bijgekomen zijn. Doordat mijn zaak centraal gelegen is, zijn er veel voorbijgangers die binnenspringen om een afspraak vast te leggen. Starters zou ik willen adviseren om je passie te volgen! Dankzij de premie krijg je meer kansen om je dromen waar te maken.

KOFFIE & MEER

3

 • koffie- en eethuis
 • Rechtestraat 49

Nancy De Bie: Toen ik besloot om opnieuw zelfstandige te worden, heb ik er geen enkel moment aan gedacht dit buiten Lier te doen. Ik ben geboren en getogen in Lier én heel fier op mijn stadje. Dit merk je ook aan de aankleding van onze zaak, alles staat in het teken van Lier. De premie heeft zeker meegespeeld in de beslissing om opnieuw te starten. Met het bedrag konden we een groot deel van de aankoop van de koffiemachine betalen waardoor we er nu geen maandelijkse huurkosten meer voor hebben. Ik ben er zeker van dat veel starters willen maar niet durven. Vooral de maandelijkse huurprijzen zijn veel te hoog. Volgens mij zijn er eigenaars die hun pand liever laten leegstaan dan de huur te verlagen. Daarom vind ik ook de leegstandbelasting een goede zaak.

MAISON DE WEVER

4

 • winkel in mode en modeaccessoires voor vrouwen
 • Rechtestraat 30

Brigitte en Jan De Wever: Lier is een prachtige stad. Ze moet qua schoonheid niet onderdoen voor steden als Brugge, en scoort zelfs dan een hogere gezelligheidsfactor omwille van de kleinschaligheid. We kozen voor een winkel in Lier omdat we konden investeren in een prachtig historisch pand waar we wonen en de winkel konden combineren. Dankzij de startpremie hebben we kunnen investeren in duurzame verfraaiingswerken aan het winkelpand en kregen we ruimte voor de aankoop van onze eerst e collectie. We zijn nog maar enkele maanden bezig maar er is een hoopvolle kijk op een positieve toekomst! We hopen dat er naar ons voorbeeld nog vele starters zullen volgen om mee van Lier een bruisende winkelstad te maken.

PER TUTTI

6

 • aperitief-, wijn- en koffiebar
 • Grote Markt 52

Gerry Vermaesen: We vonden Lier een aangename en leuke stad en we hadden eerder al een zaak in Lier. Met de premie van de stad konden we ons terras volledig inrichten. We zouden starters willen adviseren om er gewoon volledig voor te gaan!

TOMMY HILFIGER

6

 • winkel in mode voor dames en heren
 • Antwerpsestraat 39

Myriam Rasschaert: Lier is een strategisch goede locatie om een winkel te openen. We bereiken met onze zaak cliënteel tussen Mechelen en Antwerpen. De stad Lier is daarnaast een toeristische trekpleister. De premie was een zeer gewaardeerde extra dat we grotendeels inzetten op een marketingactie. We hopen dat door het premie-initiatief leegstaande panden snel in gebruik genomen worden zodat het aanbod nog ruimer wordt en de traffic nog vergroot. Advies aan starters: De stad is zeer behulpzaam, snel en toegankelijk bij het opstarten van een nieuwe zaak. Aarzel niet om hen te contacteren om je zo goed mogelijk te laten begeleiden.

MELANIE & LEWIE

8

 • winkel in interieur- en geschenkartikelen
 • Antwerpsestraat 72

Patrik Huylebroeck: We zijn zelf Lierenaars en vonden de ligging van dit pand een toplocatie. De premie is een mooie hulp bij het opstarten van de zaak. We zijn zelf zeer positief. Lier is een drukbezocht winkelcentrum. Onze boodschap aan starters: Heb je originele ideeën en wil je zelfstandig worden, niet twijfelen. De stad Lier doet veel moeite om het positieve imago van de winkelstad in de kijker te plaatsen.

FELIKS

9

 • koffiebar
 • Kartuizersvest 5

Philippe Verpoorten en Ruud De Houwer: We wonen zelf in Lier en Lier had nog geen koffiebar volgens ons concept. Een ideale combinatie dus. Met de premie kunnen we de relatief hoge huur voor ons pand gedeeltelijk compenseren. Hoge huurprijzen voor een centrale ligging zijn een nadeel in een populaire stad als Lier. Hoewel we nog maar net open zijn, zijn onze ervaringen heel positief: de mensen wisten vanaf de eerste dagen onze bar te vinden en ons concept te appreciëren. Starters moeten zich goed informeren en goed nadenken over wat wel en niet kan werken in Lier. De stad blijft immers gepositioneerd tussen Antwerpen, Mechelen en Wijnegem. Kies voor een uniek concept dat zeker ook de lokale bevolking aanspreekt. Daarnaast raden we aan om tijd en geld te investeren in je zaak. Dat deden wij ook en de mensen waarderen echt wel dat het plaatje klopt.

Uitgelicht

Ondernemen

Stadskantoor
Dungelhoeffsite
Paradeplein 2 bus 1
2500 Lier
tel. 03 8000 382

lees verder

Premie voor invulling leegstaande handelspanden