Delen

SASK Lier neemt filiaal Boechout over

Filiaalovereenkomst tussen de hoofdschool Lier (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) en het filiaal Beeldende Kunsten Boechout

De Stad Lier en de gemeente Boechout hebben samen besloten om het filiaal van de Academie voor Beeldende Kunst in Boechout over te hevelen naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Het filiaal van Boechout, gelegen in de lokalen achter de Wigwam in de Lange Kroonstraat, is momenteel onderdeel van de gemeentelijke Academie van Hove. Hier komt een einde aan per 1 september 2017. Vanaf dan zal het lesaanbod Beeldende Kunst lagere graad gecoördineerd worden door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Op deze manier organiseert Boechout al het kunstonderwijs op haar grondgebied onder één inrichtende macht.

De Academies in Lier omvatten twee hoofdzetels van enerzijds de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) sinds 1922 en anderzijds de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) sinds 1793. Samen bieden beide academies kwalitatief kunstonderwijs in Lier en omstreken aan. De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans heeft zeven filialen: Berlaar, Boechout, Nijlen, Zandhoven (sinds 1978), Ranst (sinds 1991), Lint (sinds 2000), Malle (sinds 2002). De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten heeft twee filialen in Ranst (sinds 1991) en Malle (sinds 2015). Vanaf 1 september mag daar het filiaal Beeld in Boechout bijgerekend worden. Het gaat om zes lagere graadklassen met 70 leerlingen van 6 tot 12 jaar. De overeenkomst betekent voor deze leerlingen niet direct een verandering. De geplande lessen blijven doorgaan zoals voorheen. Enkel zal de inschrijving voor volgend academiejaar via de Academie in Lier gebeuren of online via www.academielier.be. Dit kan vanaf de opendeurdag in Lier op zaterdag 13 mei.  

Burgemeester Frank Boogaerts : “Deze unieke kans om het filiaal Boechout toe te voegen aan de hoofdzetel Deeltijds Kunstonderwijs Lier versterkt de samenwerking van beide Lierse academies in de regio.” Schepen van Onderwijs en Cultuur Ivo Andries voegt eraan toe: “Het maakt de Academie voor Schone Kunsten sterker in getal, maar vooral sterker in mogelijkheden om met het reeds bestaande filiaal Muziek en Woord in Boechout een efficiënte schoolorganisatie uit te bouwen waarbij administratie, promotie, communicatie, personeelsbeleid en pedagogiek geoptimaliseerd worden. Een logische stap in de ‘inhaaloperatie’ van Beeldende Kunsten ten opzichte van de Podiumkunsten.”

Burgemeester Koen T’Sijen, bevoegd voor onderwijs: “Voor al ons kunstonderwijs, muziek, woord en beeldende kunst, werken we in de toekomst samen met de Stedelijke Academies van Lier. Dit is niet alleen een belangrijke administratieve vereenvoudiging, maar het zorgt er ook voor dat we een globale visie op het kunstonderwijs kunnen ontwikkelen. De samenwerking met Lier verloopt uitstekend. Het is niet uitgesloten dat we in de toekomst ook samen Dans gaan aanbieden, of misschien zelfs over een paar jaar een extra filiaal voor muziek kunnen opstarten in de deelgemeente Vremde.”

De werking van het filiaal Beeldende Kunst in Boechout blijft gewoon doorlopen. De overeenkomst voorziet zelfs dat de huidige leerkrachten gewoon mee worden overgenomen, indien zij dat wensen. Boechout blijft dus de lokalen achter de Wigwam ter beschikking stellen voor de Academie en een deel van de werkingskosten dragen. Een deel van de werkingstoelagen blijft gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Lier zal ook materiaal ter beschikking stellen, leerlingen verzekeren en de inschrijvingen van de leerlingen coördineren.

“Voor onze academie is de langzame groei van haar leerlingenaantal belangrijk om gemaakte beleidskeuzes verder uit te voeren. Omdat de vraag van de gemeente Boechout samen valt met onze behoefte voor een sterke academie in de regio is deze kans uniek en goed getimed. Zo kunnen we werk maken van de vooropgestelde uitbreiding in Boechout, een uitbreiding voor Beeld, naast het reeds bestaande filiaal Muziek en Woord,” stelt Gio De Weerd directeur Academie voor Schone Kunsten Lier.

De schepencolleges van Boechout en Lier gaven reeds groen licht voor deze samenwerking, de samenwerkingsovereenkomst wordt nu nog geagendeerd op de twee gemeenteraden later deze maand. 

Uitgelicht

Stedelijke academie schone kunsten

Koepoortstraat 1
2500 Lier
tel. 03 488 14 27
fax 03 488 29 23

bezoek de site