Delen

Op 3 mei nemen twaalf teams van de Belgian Homeless Cup het tegen elkaar op onder de schaduw van de Zimmertoren. De spelers van de gaststad zijn ook daags nadien nog actief, maar dan als scheidsrechters, op de OKAN Cup, een tornooi voor anderstalige nieuwkomers uit het secundair onderwijs.

Belgian Homeless Cup

De Belgian Homeless Cup gebruikt voetbal om aan de re-integratie in de samenleving te werken van mensen die kampen met dak- of thuisloosheid. Hiervoor werkt zij samen met de KBVB en de Pro League enerzijds en sociale organisaties anderzijds.

Via het voetbalspel zetten de spelers stappen richting betere huisvesting, vormen van tewerkstelling en vormingen, en ontwikkelen zij sociale en communicatieve vaardigheden. Ook op fysiek vlak wordt er vooruitgang geboekt, door te werken aan een betere conditie en gezondheid.

Momenteel zijn er 21 teams in de nationale competitie en 15 teams in de Brusselse hoofdstedelijke competitie. Elk homeless team is een samenwerking tussen een (semi-)professionele voetbalclub en sociale organisaties. Zo werken er in België 72 sociale organisaties, 22 voetbalclubs en 15 stedelijke diensten samen rond de 36 homeless teams. Wekelijks bereikt BHC meer dan 500 dak- en thuislozen en organiseert zij 900 trainingssessies per jaar.

Aan het tornooi in Lier nemen volgende teams deel: K Lierse SK, KV Mechelen, RC Mechelen, Royal Antwerp FC, SK Roeselare, KV Oostende, KV Kortrijk, Jespo Comines, Club Brugge, KAA Gent, SK Ronse en KRC Genk.

OKAN Cup

Ook dit voetbaltornooi gaat over meer dan voetbal. Deze sportdag voor anderstalige nieuwkomers gaat ook over integratie en samenwerking (OKAN = Onthaalonderwijs anderstalige kinderen). Jongeren uit het secundaire onderwijs ontmoeten elkaar op en naast het voetbalveld. De wedstrijden worden in goede banen geleid door de spelers van het homeless team van K. Lierse S.K.

Dit tornooi wordt georganiseerd door de sportdienst van Lier in samenwerking met K. Lierse S.K., het straathoekwerk en het jeugdwelzijnswerk.

Praktisch 

Locatie: Sportveldjes, Schapekoppenstraat, 2500 Lier.

Programma 3 mei 2017

10.30 uur: start tornooi Belgian Homeless Cup
16 uur: einde tornooi Belgian Homeless Cup
16.15 uur: slotceremonie

Programma 4 mei 2017

10 uur: start OKAN Cup
15.30 uur: einde OKAN Cup
15.45 uur: slotceremonie

Meer informatie 

Uitgelicht